UE consideră că ameninţarea teroristă este reală

Ameninţarea teroristă la adresa Europei este "reală", a apreciat miercuri coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, într-o declaraţie pentru serviciul de informaţii televizate al Uniunii, Europe by Satellite (EbS).

46 afișări
Imaginea articolului UE consideră că ameninţarea teroristă este reală

UE consideră că ameninţarea teroristă este reală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această ameninţare "este reală. Eu cred că oficialii publici nu vor terifia populaţia" fără fundament, a declarat el, în condiţiile în care autorităţile de la Washington, Londra, Paris, Tokyo şi Stockholm au emis avertizări privind riscuri de atentate în Europa.

"Acestea se înscriu într-un context general al unei ameninţări care nu s-a diminuat în ultima vreme", a subliniat de Kerchove.

"Ştim că există în continuare intenţia, în special din partea al-Qaida, de a comite atentate de mare amploare", a declarat acesta. "Şi asta cu atât mai mult cu cât presiunea se accentuează pe nucleul al-Qaida dintre Afganistan şi Pakistan, prin atacurile cu avioane fără pilot, operaţiuni speciale americane".

Dar "pe lângă al-Qaida, avem o proliferare a grupărilor în franciză, precum Al-Qaida în Peninsula Arabă, shebabii din Somalia, Al-Qaida din Maghrebul Islamic şi (...) alte grupări care nu aparţin al-Qaida", a subliniat el.

Există de asemenea "europeni sau americani, născuţi în Europa sau formaţi în Europa, care caută să se alăture jihadului sau punctelor fierbinţi din Somalia, Yemen, Afganistan sau Pakistan", a adăugat oficialul european.

Necunoscuţi de serviciile de poliţie, dotaţi cu paşapoarte ale unui stat membru UE, "ei sunt capabili să scape de ecranele radar şi nu sunt uşor de detectat", a apreciat el.

În fine, o altă ameninţare vine de la oameni "complet deconectaţi" de reţelele teroriste, pe modelul "lupului solitar, radicalizat pe Internet şi care vrea să facă ceva rău", a explicat de Kerchove.

UE poate contribui la lupta antiteroristă adoptând legi care permit definirea mai bună a fenomenului, ajutând ţări-terţe să îşi amelioreze securitatea sau dezvoltarea, sau chiar consolidând agenţiile de cooperare poliţienească şi judiciară, precum Europol şi Eurojust, a precizat acesta.

De asemenea, UE ar putea "dezvolta noi modalităţi de colectare a informaţiilor sensibile, precum datele pasagerilor aerieni", a subliniat oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici