UE doreşte măsuri concrete din partea Kosovo pentru a reduce tensiunile înainte de ridicarea sancţiunilor

Uniunea Europeană nu va ridica sancţiunile politice şi economice asupra Kosovo decât dacă guvernul va reduce tensiunile cu etnicii sârbi, a declarat marţi reprezentantul UE, Miroslav Lajcak, în timpul unei vizite la Pristina.

150 afișări
Imaginea articolului UE doreşte măsuri concrete din partea Kosovo pentru a reduce tensiunile înainte de ridicarea sancţiunilor

Sursa foto: Hepta

Ţările UE au impus măsuri punitive asupra Kosovo, majoritar etnic albanez, după ce guvernul premierului Albin Kurti nu a dat curs cererilor UE şi SUA de a calma ciocnirile cu etnicii sârbi din nordul ţării, cele mai grave din ultimul deceniu.

Măsurile includ oprirea vizitelor oficialilor kosovari în UE şi suspendarea unei mari părţi a ajutorului economic al UE pentru mica republică balcanică, iar Bruxelles-ul a avertizat cu privire la măsuri suplimentare dacă Kurti nu acţionează pentru a calma tensiunile.

„Dorinţa mea este să nu aplic sancţiuni. Scopul acestei misiuni, desigur, şi discuţia pe care o avem, este să ajungem la stadiul în care aceste măsuri vor fi oprite” a declarat reprezentantul UE, Miroslav Lajcak.

„Măsurile punitive ale UE împotriva Kosovo sunt inechitabile şi fac dialogul asimetric”, susţine Kurti.

Statele Unite şi Uniunea Europeană, principalii aliaţi ai Kosovo, l-au considerat în principal responsabil pe Kurti pentru tensiunile din nord pentru că a instalat în birourile lor patru primari etnici albanezi cu protecţie poliţiei, în ciuda obiecţiilor sârbilor majoritari.

„Uniunea Europeană a precizat că are sancţiuni pregătite şi pentru Serbia şi că acestea vor fi puse în aplicare dacă statele membre decid că Serbia nu respectă cererea UE”, a subliniat Lajcak.

Violenţa în nordul Kosovo, unde trăiesc aproximativ 50.000 de sârbi şi formează o majoritate locală, a izbucnit la sfârşitul lunii mai, după ce primarii etnici albanezi şi-au preluat funcţia în urma unor alegeri locale boicotate de sârbi, care cer punerea în aplicare a unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici