UE nu reuşeşte să ajungă la un acord cu privire la reforma impozitului pe profit. Ungaria se opune

  • Un acord la nivelul UE era aşteptat vineri, după ce Polonia a renunţat la opoziţia sa faţă de stabilirea unui impozit minim de 15% pentru marile multinaţionale, însă Ungaria a apărut ca un obstacol de ultim moment şi a împiedicat un acord care necesită sprijinul tuturor celor 27 de state UE.
  • Ministrul ungar de finanţe, Mihaly Varga, le-a spus vineri omologilor săi din UE că ţara sa nu poate susţine o reformă a impozitării societăţilor comerciale în acest stadiu, împiedicând astfel un acord la nivelul UE.
426 afișări
Imaginea articolului UE nu reuşeşte să ajungă la un acord cu privire la reforma impozitului pe profit. Ungaria se opune

"Ungaria nu poate susţine adoptarea directivei privind impozitul minim global în acest stadiu", a declarat Varga miniştrilor de finanţe în cadrul unei sesiuni publice a unei reuniuni, potrivit Reuters.

El a adăugat: "Lucrarea nu este gata. Cred că trebuie să continuăm efortul pentru a găsi o soluţie".

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, care a făcut din acordul fiscal un obiectiv-cheie al preşedinţiei franceze a UE de şase luni, care se va încheia peste două săptămâni,nu şi-a ascuns dezamăgirea, dar a îndemnat miniştrii să continue lucrările pentru a ajunge la un acord într-o etapă ulterioară.

În cadrul reuniunii, ministrul polonez de finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a renunţat în mod oficial la opoziţia sa faţă de acest acord.

Negocierile din cadrul UE urmau să transforme în lege o reformă globală a impozitării societăţilor comerciale, asupra căreia au convenit în octombrie anul trecut aproape 140 de ţări.

Le Maire a declarat că toate problemele tehnice au fost rezolvate de mult timp, lăsând să se înţeleagă că blocajul se datorează unor preocupări politice.

Polonia şi Ungaria au fost în conflict cu Comisia Europeană, care a blocat primirea de către acestea a fondurilor de redresare COVID-19, din cauza unor întrebări legate de poziţia lor faţă de statul de drept şi de alte valori ale UE.

La începutul lunii iunie, Comisia a aprobat plăţile către Polonia, în timp ce fondurile de recuperare ale UE pentru Ungaria rămân îngheţate.

Revizuirea a stabilit un impozit minim global pe profit de 15% pentru marile multinaţionale şi a acordat altor ţări o parte mai mare din impozitul pe profitul marilor grupuri digitale americane, precum Apple Inc şi Google.

Reforma trebuia iniţial să fie aplicată în 2023, dar implementarea sa a fost acum amânată efectiv până în 2024.

Administraţia Biden se luptă, de asemenea, să adopte o legislaţie care să implementeze acordul privind impozitul minim global.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici