UE sărbătoreşte marţi împlinirea a 26 de ani de la înfiinţarea spaţiului Schengen

UE va sărbători marţi 26 de ani de la înfiinţarea spaţiului Schengen fără control frontiere, la aproape o săptămână după ce a amânat pe termen nedefinit aderarea României şi Bulgariei.

672 afișări
Imaginea articolului UE sărbătoreşte marţi împlinirea a 26 de ani de la înfiinţarea spaţiului Schengen

UE sărbătoreşte marţi împlinirea a 26 de ani de la înfiinţarea spaţiului Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat publicat luni de Comisia Europeană pe site-ul său de Internet, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, prezintă beneficiile acestui spaţiu fără control la frontiere, care s-a extins de la cinci ţări iniţial, la 25 în prezent (toţi membrii UE cu excepţia României, Bulgariei, Ciprului, Marii Britanii şi Irlandei - ultimele două optând să nu adere la această zonă, cărora li s-au alăturat Norvegia, Islanda şi Elveţia).

"Crearea spaţiului Schengen este una dintre achiziţiile cele mai tangibile, mai populare şi mai de succes ale Uniunii Europene şi, dacă va fi necesar, va trebui să găsim modalităţi să îl îmbunătăţim", a declarat Malmström.

Ea a subliniat responsabilitatea ţărilor de a-şi proteja graniţele externe în numele celorlalte state membre Schengen, salutând activitatea "excelentă" a agenţiei Frontex.

"Comisia Europeană consolidează în prezent normele Schengen şi integritatea Schengen pentru a face această cooperare mai solidă. Pentru ca Schengen să funcţioneze, statele membre trebuie să aibă încredere unele în altele", a adăugat comisarul european.

"Evenimentele recente au arătat necesitatea unei guvernanţe europene solide a Schegen, pentru a fi siguri că normele sunt decise şi implementate corect şi echitabil în toată zona Schengen", a continuat ea.

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul UE a decis că România şi Bulgaria trebuie să mai aştepte până la aderarea la Schengen, deşi amândouă au îndeplinit cerinţele tehnice.

State membre ca Olanda, Franţa şi Germania şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa corupţiei şi crimei organizate din Bulgaria şi România şi au făcut legătura între aceste două probleme şi aderarea la Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici