Un economist german denunţă turismul pentru beneficii sociale al romilor: "Aceşti indivizi primesc beneficii în valoare de 382 de euro pe lună"

Imigraţia romilor în Germania a determinat un economist german să ceară UE să îşi modifice directiva privind libertatea de mişcare înainte de termenul limită pentru ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari, din ianuarie 2014.

1054 afișări
Imaginea articolului Un economist german denunţă turismul pentru beneficii sociale al romilor: "Aceşti indivizi primesc beneficii în valoare de 382 de euro pe lună"

Un economist german denunţă turismul pentru beneficii sociale al romilor: "Aceşti indivizi primesc beneficii în valoare de 382 de euro pe lună" (Imagine: Medifax Foto/AFP)

Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Iso al Universităţii din Munchen, a scris recent că imigraţia romilor va eroda în mod inevitabil statul social german.

Poziţia lui contrazice declaraţiile anterioare ale Comisiei Europene, care susţine că nu are dovezi ale aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale" din noile state membre, relatează site-ul EurActiv.com.

"Consiliul german al municipalităţilor a tras semnalul de alarmă", a afirmat Sinn într-un comentariu recent publicat în săptămânalul Wirtschaftswoche. "Multe oraşe nu mai pot controla beneficiile sociale înfloritoare pentru imigranţi. Situaţia din unele oraşe din zona Ruhr, care sunt deja împovărate, riscă să scape de sub control", susţine el.

"Aceşti indivizi sunt adeseori romi - aceiaşi care au fost alungaţi din Franţa în urmă cu câţiva ani de preşedintele de atunci Nicolas Sarkozy", a declarat el.

Sinn, care este şi profesor de economie la Munchen, citează exemplul unui român în vârstă de 60 de ani, care emigrează în Germania. Această persoană se califică pentru beneficii de la stat la 65 de ani.

"În medie, aceşti indivizi primesc beneficii în valoare de 382 de euro pe lună, 360 de euro primă de acomodare şi alocaţii de încălzire, precum şi asigurări medicale gratuite în valoare de aproximativ 300 de euro - în total 1.050 de euro pe lună. Această sumă nu include beneficii precum frigider sau maşină de spălat. Un astfel de venit este de aproape două sau trei ori mai mare decât salariul mediu din România sau Bulgaria - indiferent dacă persoana care beneficiază de el a plătit sau nu anterior taxe în Germania", explică Sinn.

"Acest tip de imigraţie va eroda în mod inevitabil statul social german, deoarece mai târziu nu vor mai fi bani pentru a-l suporta, pe de o parte, şi pentru că landurile vor încerca să se facă ele însele mai puţin atractive pentru imigranţii afectaţi de sărăcie, pe de altă parte", scrie el.

În acelaşi articol, autorul recunoaşte că economia germană are nevoie de mai multă forţă de muncă imigrantă şi scrie că mulţi imigranţi, în special din Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia sunt calificaţi şi doritori să se integreze.

Economistul german cere, astfel, schimbarea directivei UE privind libertatea de mişcarea într-un sens în care să le permită cetăţenilor europeni care trăiesc în altă ţară a Uniunii să ceară beneficii din ţara de origine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici