Un mesaj postat pe Twitter de ambasada americană nu amuză nici Cairo şi nici Washingtonul

Un mesaj postat pe Twitter de Ambasada Statelor Unite la Cairo despre cazul unui umorist egiptean anchetat pentru insulte proferate la adresa preşedintelui Mohamed Morsi a provocat furia preşedinţiei egiptene şi o situaţie stânjenitoare, miercuri, pentru Departamentul de Stat.

355 afișări
Imaginea articolului Un mesaj postat pe Twitter de ambasada americană nu amuză nici Cairo şi nici Washingtonul

Bassem Youssef (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totul a pornit de la un mesaj postat pe Twitter de pe un cont al Cancelariei americane la Cairo ce conţinea un link către o înregistrare video a faimoasei emisiuni umoristice americane "The Daily Show". Moderatorul-vedetă al emisiunii Jon Stewart s-a amuzat pe îndelete pe seama lui Morsi, luând în derâdere problemele judiciare ale celebrului umorist egiptean Bassem Youssef.

Umoristul, pe care presa l-a numit un adevărat "Jon Stewart egiptean", este cercetat în justiţie pentru insultarea islamului şi a şefului statului egiptean.

Răspunzând ambasadei americane, preşedinţia egipteană a apreciat, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că nu este "convenabil ca o reprezentanţă diplomatică să se implice într-o asemenea propagandă politică negativă".

Contul de Twitter al ambasadei nu a putut să fie accesat timp de mai multe ore, miercuri, până când Departamentul de Stat a anunţat reactivarea acestuia, dar fără mesajul incriminat.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland, a recunsocut jenată "dificultăţi în modul în care a fost gestionat contul Twitter" de către ambasada din Cairo.

Ea a subliniat că nu "a fost, din nefericire, pentru prima dată" când misiunea diplomatică americană în Egipt s-a confruntat cu un incident în domeniul comunicării, referindu-se la o polemică între ambasadă şi Departamentul de Stat pe tema unor manifestaţii antiamericane la Cairo, în septembrie 2012.

"Conţinutul (mesajelor postate) pe Twitter este de resortul postului (diploamtic) (...), iar ambasada din Cairo acţionează pentru a găsi un remediu la aceste dificultăţi", a declarat pe un ton critic Nuland.

Această controversă pe Twitter are loc într-o perioadă de crispare între Cairo şi Washington, relevată de cazul Youssef.

Secretarul de Stat John Kerry a exprimat marţi "îngrijorări reale" ale Statelor Unite faţă de situaţia politică, economică şi a drepturilor omului în Egipt. Departamentul de Stat a denunţat luni restricţii tot mai puternice impuse libertăţii de exprimare în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici