Un rus ar putea conduce insurecţia armată din estul Ucrainei

Un colonel al serviciului rus de informaţii militare ar putea prelua conducerea insurecţiei armate din estul Ucrainei, a anunţat, vineri, un lider separatist din Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi.

790 afișări
Imaginea articolului Un rus ar putea conduce insurecţia armată din estul Ucrainei

Un rus ar putea conduce insurecţia armată din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Igor Strelkov, care conduce în prezent miliţia prorusă din Slaviansk, a fost "propus" să devină "comandantul tuturor forţelor de autoapărare din Donbas", cel mai mare bazin minier al regiunii, a anunţat guvernatorul autoproclamat din Doneţk, Pavlo Gubarev.

El a făcut anunţul în faţa miilor de persoane aflate în piaţa centrală din Slaviansk pentru ceremoniile de Ziua Victoriei.

Igor Strelkov, în vârstă de 43 de ani, care a dezminţit că ar fi colonel al serviciilor ruse de informaţii militare, ar fi fost implicat în capturarea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), eliberaţi în cele din urmă la 3 mai la Slaviansk.

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), el s-ar numit, de fapt, Igor Ghirkin, s-a născut la 17 decembrie 1970 şi locuieşte în majoritatea timpului la Moscova.

De altfel, SBU a dat publicităţii conversaţii telefonice interceptate între acesta şi emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru a media eliberarea echipei OSCE.

În plus, SBU mai susţine că el a trecut ultima oară frontiera ucraineană în februarie 2014, pentru o deplasare la Simferopol, capitala Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată în martie de Rusia.

Într-un interviu pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, el a declarat că nu intenţionează să "se oprească la Doneţk".

"Vrem să eliberăm Ucraina de fascişti", a afirmat el în acest interviu, calificând Ucraina drept un "stat eşuat" pentru care comunitatea internaţională "nu va declanşa cel de-al treilea Război Mondial".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici