Un val de frig istoric obligă Statele Unite să adopte măsuri excepţionale - FOTO

Statele Unite continuau să se confrunte marţi cu un val de frig istoric, care paralizează centrul, nordul şi estul ţării de aproape o săptămână, obligând numeroase state să adopte măsuri excepţionale.

502 afișări
Imaginea articolului Un val de frig istoric obligă Statele Unite să adopte măsuri excepţionale - FOTO

Un val de frig istoric obligă Statele Unite să adopte măsuri excepţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temperaturile resimţite, de până la minus 53 grade Celsius, neobişnuite în ultimii 20 de ani, ninsorile şi poleiul au provocat zeci de morţi în mai puţin de o săptămână, iar serviciile meteorologice anunţă sosirea unui nou val de frig în estul ţării.

Paralizarea traficului aerian a devenit un coşmar pentru numeroşi americani, care nu se pot întoarce acasă după sărbătorile de sfârşit de an, în timp ce numeroase şcoli au fost închise în mai multe state, unde autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână în case.

Numeroase aeroporturi au fost perturbate şi, potrivit site-ului specializat FlightAware, peste 4.300 de zboruri au fost anulate în total, dintre care aproape jumătate la Chicago, iar alte 6.500 au avut întârzieri.

Frigul s-a extins marţi din nordul Statelor Unite şi Canada până în Midwest, ameninţând regiunile din sud, în mod tradiţional ferite de intemperii, cum ar fi Tennessee şi Alabama.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată până în prezent a fost de minus 53 de grade Celsius, în Montana, în nordul-vestul ţării, iar o temperatură puţin mai ridicată a fost înregistrată în North Dakota, South Dakota şi Minnesota.

În Minneapolis, unde în mod obişnuit locuitorii din Washington sunt ironizaţi pentru că intră în panică la primii fulgi de zăpadă, publicaţia Star Tribune sublinia că viaţa "intră în hibernare".

Chiar şi sudul ţării, obişnuit cu un climat mai blând, a fost vizat de o alertă de frig care ameninţă recoltele şi animalele.

Marţi dimineaţa, temperatura la Washington era de minus 8 grade Celsius, relativ blândă în comparaţie cu alte regiuni, însă rafale de vânt puternic persistau.

Serviciile meteorologice au anunţat luni cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani în nordul şi centrul ţării, în urma unui "front de frig arctic". "Combinate cu rafale de vânt, aceste temperaturi vor fi resimţite la niveluri potenţial mortale", au avertizat experţii. La astfel de temperaturi, leziuni ale pielii pot avea loc în câteva minute, au atras atenţia autorităţile, care i-au îndemnat pe americani să rămână în case.

"Le-am cerut angajaţilor muncipali consideraţi neesenţiali să rămână acasă", a declarat Sarah DeRoo, purtătorul de cuvânt al muncipalităţii din Milwaukee, unde temperatura era de minus 37 de grade Celsius la primele ore ale dimineţii. "Poliţia patrulează pentru a ajuta persoanele fără adăpost să găsească cel mai apropiat refugiu. În refugii, au fost instalate paturi suplimentare", a adăugat oficialul.

În comitatul Cook, care înglobează o mare parte din oraşul Chicago, "centre au fost deschise pentru toate persoanele, de exemplu pentru cei care au probleme cu încălzirea în locuinţe", a declarat pentru AFP Natalia Derevyanny, purtătoare de cuvânt. "Trebuie să facem faţă unei combinaţii periculoase de temperaturi foarte scăzute, polei şi îngheţ", a subliniat Pat Quinn, guvernatorul statului Illinois, care a declarat starea de urgenţă.

Printre persoanele care şi-au pierdut viaţa se află un angajat al serviciilor de deszăpezire, care a fost prins sub o grămadă de sare în regiunea Philadelphia, în timp ce patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 48 şi 63 de ani au murit în urma unor crize cardiace, în timp ce deszăpezeau în faţa casei.

De asemenea, corpul une femei în vârstă de 90 de ani a fost descoperit în zăpadă, luni, în apropiere de maşina sa, în Ohio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici