Ungurii se hrănesc cu optimismul că inflaţia o va lua la vale

Rata inflaţiei din Ungaria ar putea încetini mai puternic în următoarele luni, coborând la aproximativ 9% până la finalul anului, pregătind probabil calea pentru reduceri de dobânzi, a declarat ministrul ungar al economiei Marton Nagy, citat de Reuters.

531 afișări
Imaginea articolului Ungurii se hrănesc cu optimismul că inflaţia o va lua la vale

Ungurii se hrănesc cu optimismul că inflaţia o va lua la vale

Cei mai mulţi analişti cred că inflaţia ungară a trecut de punctul de vârf, iar guvernul face presiuni a­su­pra băncii centrale să reducă do­bân­zile pentru a da energie creşterii economice. Însă de la vecinii polo­nezi vin date care i-ar putea pune pe gânduri pe unguri: inflaţia a accelerat în februarie în loc să se ducă în jos.

Ministrul Nagy a subliniat că guvernul este hotărât să reducă inflaţia la o rată alcătuită dintr-o singură cifră până la finalul acestui an, de la o rată anuală de 25,4% în februarie.

„Declinul inflaţiei ar putea de a­se­menea deschide calea unei redu­ceri a dobânzilor”, a adăugat Nagy, conform Ziarului Financiar.

In­flaţia din Ungaria a încetinit în fe­bruarie pentru prima dată de la mij­locul anului 2021, deşi declinul a fost doar unul uşor, în timp ce inflaţia de bază s-a menţinut la peste 25%, neo­fe­rind încă băncii centrale condiţiile unei relaxări a politicii monetare.

Analiştii ING se aşteaptă ca me­dia inflaţiei pe 2023 să se situeze la 19%, dar ca rata pe decembrie să co­boa­re sub 10%. Totuşi, avertizează a­ceş­tia, ris­cul unui mediu caracterizat de o in­flaţie persistent ridicată nu a fost evitat încă. Iar datele recente anunţate de Polonia arată că pot apărea surprize.

Inflaţia din Polonia a atins cel mai ridicat punct din mai mult de un sfert de secol în februarie, împinsă în sus de scumpirea alimentelor şi e­ner­giei. Inflaţia s-a situat la 18,4% în ter­meni anuali. În termeni lunari, aceas­ta a atins 1,2%, comparativ cu nivelul de 0,8% estimat de analişti.

În ianuarie, creşterea inflaţiei se situase sub aşteptări.

Potrivit lui Grzegorz Maliszewski, economist-şef la Bank Millennium, inflaţia din februarie reprezintă un vârf, iar lunile următoare vor aduce scăderi. Totuşi, atingerea ţintei de inflaţie este în continuare o perspectivă îndepărtată, consideră acesta, în special în condiţiile în care piaţa muncii aflată sub presiune şi şomajul scăzut vor încetini declinul inflaţiei de bază.

Banca centrală poloneză şi-a menţinut dobânda de referinţă neschimbată la 6,75% în martie, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să menţină costurile de finanţare stabile până la finalul anului.

Banca anticipează un declin puternic al inflaţiei în lunile următoare, cu aproximativ 10% până la finalul anului, notează Intellinews. Preşedintele acesteia, Adam Glapinski, se aşteaptă ca inflaţia să scadă la niveluri alcătuite dintr-o singură cifră la finalul lunii august/începutul lunii septembrie.

Asemeni băncii centrale poloneze, analiştii ING se aşteaptă ca o scădere considerabilă a inflaţiei până la finalul anului, dar întrevăd o mulţime de riscuri ce vor sta în calea atingerii ţintei de inflaţie în anii următori. Într-un astfel de mediu, aceştia nu se aşteaptă la reduceri de dobânzi în acest an.

În Cehia, creşterea preţurilor de consum a decelerat la 16,7% în februarie de la 17,5% în ianuarie.

Viceguvernatorul băncii centrale cehe, Marek Mora, a declarat recent că se aşteaptă ca inflaţia să scadă relativ rapid la rate alcătuite dintr-o singură cifră în acest an, dar că banca nu va putea atinge ţinta de 2% suficient de rapid fără noi majorări de dobânzi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ungaria,
inflaţie,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici