MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump a anunţat planul de pace pentru Orientul Mijlociu: „Ultima oportunitate” pentru palestinieni / Netanyahu: SUA recunosc suveranitatea israeliană asupra comunităţilor evreieşti | VIDEO

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marţi, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim "capitală nedivizată" a Israelului.

5844 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump a anunţat planul de pace pentru Orientul Mijlociu: „Ultima oportunitate” pentru palestinieni / Netanyahu: SUA recunosc suveranitatea israeliană asupra comunităţilor evreieşti | VIDEO

Donald Trump anunţă planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Israelul îl numeşte „Acordul Secolului", palestinienii îl resping

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat că planul său reprezintă un pas important spre obţinerea păcii în Orientul Mijlociu

"Astăzi, Israelul face un pas major spre pace. Tinerii din Orientul Mijlociu sunt pregătiţi pentru un viitor mai plin de speranţă, iar guvernele din regiune conştientizează că terorismul şi extremismul islamic sunt inamicul comun al tuturor", a declarat Donald Trump, conform CNN.

"Viziunea noastră reprezintă o oportunitate câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă a două state, prin care se soluţionează statalitatea palestiniană şi securitatea Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu m-a informat că vrea să susţină această viziune ca bază pentru negocieri directe", a precizat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne "capitala nedivizată" a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului. "Niciun palestinian şi niciun israelian nu va fi mutat din propria locuinţă", a subliniat Donald Trump, conform cotidianului Times of Israel.

"Le cerem palestinienilor să îndeplinească provocările coexistenţei în pace", adică respectarea drepturilor omului, "oprirea activităţilor negative ale organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic, încetarea acţiunilor de finanţare a teroriştilor", a insistat liderul SUA.

Preşedintele Statelor Unite a adăugat că planul său ar putea fi „ultima oportunitate” pentru palestinieni. 

Imediat după prezentarea planului, Donald Trump a difuzat prin Twitter o hartă a "viitorului stat palestinian, cu o capitală în zone ale Ierusalimului de Est".

Netanyahu: Statele Unite recunosc suveranitatea israeliană asupra comunităţilor evreieşti

Statele Unite recunosc suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti, a declarat marţi seară, la Washington, premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu.

„Dumneavoastră recunoaşteţi suveranitatea israeliană asupra tuturor comunităţilor evreieşti, mici sau mari. Recunoaşteţi că Israelul trebuie să aibă suveranitate în Valea Iordanului şi în alte zone strategice din Iudeea şi Samaria", a declarat Benjamin Netanyahu alături de preşedintele SUA, Donald Trump.

Cel puţin patru ani de aici înainte, Israelul va menţine actualul statut "în zonele care prin acest plan nu sunt desemnate ca fiind părţi ale Israelului în viitor". Israelul va aplica reglementările proprii în Valea Iordanului, în toate comunităţile evreieşti din Iudeea şi Samaria pe care planul le desemnează ca fiind părţi ale Israelului şi pe care Statele Unite le recunosc ca fiind părţi ale Israelului", a adăugat Benjamin Netanyahu.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici