Viktor Orban consideră o "greşeală" sancţiunile Uniunii Europene contra Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat vineri că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina sunt o "greşeală", argumentând că de fapt sunt penalizaţi cetăţenii europeni.

2009 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban consideră o "greşeală" sancţiunile Uniunii Europene contra Rusiei

Viktor Orban consideră o "greşeală" sancţiunile Uniunii Europene contra Rusiei

"La început, am crezut că ne-am tras un glonţ în picior, dar economia europeană şi-a tras un glonţ în plămân şi s-a asfixiat. Există ţări angajate în politica sancţiunilor, dar Bruxellesul trebuie să admită că a fost o eroare, sancţiunile nu şi-au atins obiectivul, ba chiar au avut un efect contrar. Bruxellesul credea că politica sancţiunilor îi va penaliza pe ruşi, dar ne penalizează pe noi mai mult", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio de la Budapesta, conform cotidianului Le Monde.

Premierul Viktor Orban s-a opus vehement embargoului impus de Uniunea Europeană în iunie asupra importurilor de petrol din Rusia. Bruxellesul a fost nevoit să facă o concesie Ungariei, exceptând de la restricţii petrolul adus prin oleoducte.

Ungaria, care importă 65% din necesarul de petrol şi 80% din necesarul de gaz natural, a decretat miercuri starea de urgenţă pentru a răspunde crizei energetice. Măsurile prevăd că famiiile care consumă electricitate şi gaze peste nivelul mediu trebuie să plătească surplusul la preţul pieţei, nu la tarifele reglementate. "Suntem obligaţi să impunem un preţ mai ridicat, deoarece în caz contrar sistemul nu ar fi viabil", a argumentat Viktor Orban.

Ucraina a reacţionat imediat la afirmaţiile lui Viktor Orban, susţinând că economia europeană este vizată de un "război hibrid". "Sancţiunile permit ca statul agresor să fie tras la răspundere pentru crime şi să fie slăbite capacităţile de a continua războiul. Nu sancţiunile omoară economia europeană, ci războiul hibrid purtat de Rusia", a afirmat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, citat de cotidianul Le Monde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici