Viktor Orban, pedepsit pentru acţiunile sale. Comisia Europeană recomandă îngheţarea fondurilor alocate Ungariei

Executivul Uniunii Europene a recomandat miercuri ca miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei să rămână îngheţate din cauza eşecului acesteia de a implementa reforme solide în domeniul statului de drept, o măsură care subliniază divergenţele persistente dintre partenerii europeni.

3283 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, pedepsit pentru acţiunile sale. Comisia Europeană recomandă îngheţarea fondurilor alocate Ungariei

Viktor Orban, pedepsit pentru acţiunile sale. Comisia Europeană recomandă îngheţarea fondurilor alocate Ungariei

Consiliul European, care reprezintă cele 27 de ţări din blocul comunitar, are termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie pe baza propunerii Comisiei, care a venit în contextul în care Ungaria continuă să blocheze decizii cruciale ale UE, cum ar fi plata unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina şi un acord fiscal global, conform AP.

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban i-a înfuriat pe oficialii Uniunii prin criticile sale repetate la adresa sancţiunilor UE care vizează Rusia pentru războiul din Ucraina.

Deşi Ungaria insistă că nu leagă chestiunea fondurilor UE de alte subiecte, mulţi la Bruxelles văd în aceste veto-uri un semn că Orban încearcă să şantajeze restul blocului pentru a elibera miliarde de miliarde de euro din fondurile obişnuite ale UE şi din banii pentru refacerea pandemiei care au fost reţinute.

În septembrie, ramura executivă a UE a propus blocului să suspende aproximativ 7,5 miliarde de euro din fondurile obişnuite acordate Ungariei, din cauza preocupărilor legate de regresul democratic şi de posibila gestionare defectuoasă a banilor UE.

Ungaria a convenit asupra a 17 măsuri anticorupţie, inclusiv crearea unui grup operativ anticorupţie şi modificarea normelor privind achiziţiile publice, dar Comisia consideră că nu a făcut suficient pentru a rezolva problemele.

"Comisia constată că, în pofida măsurilor luate, există în continuare un risc continuu pentru bugetul UE", a declarat Comisia.

Banii pot fi îngheţaţi în cadrul unui mecanism de condiţionalitate recent introdus, care permite UE să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul.

Orice acţiune de suspendare a fondurilor trebuie să fie aprobată de ţările membre ale UE, iar pentru aceasta este necesară o "majoritate calificată", care se ridică la 55% din cei 27 de membri reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici