Violenţe la Sofia: Poliţişti şi manifestanţi răniţi, în timpul protestelor faţă de scumpirea electricităţii

Unsprezece persoane, între care cinci poliţişti, au fost rănite luni seara, la Sofia, în cursul unor manifestaţii antiguvernamentale faţă de scumpirea electricităţii, a anunţat marţi dimineaţa şeful poliţiei capitalei, Valeri Iordanov.

671 afișări
Imaginea articolului Violenţe la Sofia: Poliţişti şi manifestanţi răniţi, în timpul protestelor faţă de scumpirea electricităţii

Violenţe la Sofia: Poliţişti şi manifestanţi răniţi, în timpul protestelor faţă de scumpirea electricităţii (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Cinci poliţişti şi şase manifestanţi au fost supuşi unor examinări medicale", dar niciunul dintre ei nu era "grav rănit", a declarat Iordanov pentru postul de radio public BNR.

Unsprezece persoane au fost reţinute pentru comiterea unor acte de vandalism, a adăugat el.

Manifestanţii - în majoritate tineri - se plimbau în mod haotic luni seara la Sofia, urmăriţi de către poliţie. Ei au aruncat pietre şi sticle în direcţia Parlamentului, spărgând geamuri. Şase vehicule aparţinând poliţiei şi vitrinele unor magazine au fost deteriorate, potrivit comisarului Valeri Iordanov.

În plus, patru vehicule aparţinând grupului energetic austriac EVN au fost incendiate la Plovdiv (sud), potrivit postului de televiziune privat Nova.

Facturile la electricitate din ianuarie, a căror valoare s-a dublat în comparaţie cu decembrie, au declanşat proteste care au loc zilnic în Bulgaria de nouă zile. Sloganurile antiguvernamentale s-au multiplicat luni, cu ocazia demiterii vicepremierului şi ministrului Finanţelor, Simeon Djankov.

"Începe să se creeze o situaţie revoluţionară. Oamenii refuză să fie guvernaţi de câţiva monopolişti şi oligarhi", a apreciat marţi politologul Evgheni Dainov pentru postul de televiziune Nova.

Remanierea guvernamentală urmează să fie aprobată miercuri în Parlament, în timp ce opoziţia reclamă o demisie a întregului Guvern şi alegeri anticipate.

"Ceea ce poate să facă cel mai bine premierul (conservator) Boiko Borisov este să-şi prezinte demisia", a afirmat deputatul socialist Anghel Naidenov.

Până în prezent, Boiko Borisov nu a făcut niciun comentariu public cu privire la agravarea tensiunilor în Bulgaria.

Alegerile legislative sunt prevăzute să se desfăşoare în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici