Vizita în Taiwan a unui oficial din cadrul Pentagonului riscă să genereze noi tensiuni cu Beijingul

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării, Michael Chase, va efectua o vizită în Taiwan, o iniţiativă care va fi percepută de China ca fiind o provocare, riscând să genereze noi tensiuni în relaţia cu Statele Unite, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

416 afișări
Imaginea articolului Vizita în Taiwan a unui oficial din cadrul Pentagonului riscă să genereze noi tensiuni cu Beijingul

Sursa foto: Profimedia

Oficialii de la Washington au descris vizita lui Michael Chase, adjunct al asistentului secretarului american al Apărării, ca fiind o acţiune planificată de mult timp la un partener-cheie al Statelor Unite în Asia. Dar este probabil ca vizita să fie percepută drept o provocare de către Beijing, care consideră Taiwanul drept teritoriu chinez şi contestă vehement vizitele oficialilor americani.

"Nu facem niciun comentariu pe tema operaţiunilor specifice, contactelor sau misiunilor de instruire, dar aş vrea să evidenţiez faptul că susţinerea noastră şi relaţia în domeniul apărării cu Taiwanul rămân aliniate în sensul contracarării actualelor ameninţări generate de Republica Populară China", a declarat Marty Meiners, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Taiwanul este de mult timp un element care generează dispute în relaţiile SUA-China, iar tensiunile privind insula guvernată democratic s-au amplificat în ultimele luni, în contextul în care Washingtonul a intensificat sprijinul politic şi militar pentru Taipei. Unii oficiali americani se tem că vizita ar putea eroda în plus relaţiile dintre Beijing şi Washington, afectate deja de noile acuzaţii privind spionajul chinez. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi-a amânat vizita la Beijing din cauza balonului chinez suspectat de spionaj doborât de armata americană pe 4 februarie.

Susţinerea SUA pentru Taiwan a căpătat o importanţă mai urgentă în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, Washingtonul intenţionând să consolideze poziţia Taipeiului în cadrul acţiunilor de contracarare a Beijingului. În schimb, China vrea reunificarea cu Taiwanul şi a avertizat că va realiza acest lucru chiar prin utilizarea forţei, în caz de necesitate.

China a efectuat exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici