Vladimir Putin: Divizarea Germaniei a fost o greşeală

Premierul rus, Vladimir Putin, care lucra ca agent KGB în Republica Democrată Germană (RDG) în perioada căderii Zidului Berlinului, consideră că divizarea Germaniei a fost o greşeală şi că nu exista o alternativă pentru reunificarea sa.

137 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Divizarea Germaniei a fost o greşeală

Vladimir Putin: Divizarea Germaniei a fost o greşeală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Divizarea poporului (german) era fără perspectivă, era evident încă de la început că nu trebuia făcută", a declarat el pentru postul rus de televiziune NTV în cadrul unui documentar care va fi difuzat la 8 noiembrie, cu o zi înainte de aniversarea a 20 de ani de la căderea Zidului.

"Germania şi poporul german au fost îndelung ostaticii luptei dintre două superputeri (Statele Unite şi Uniunea Sovietică) şi ai forţelor de ocupaţie, atât în Vest, cât şi în Est", a precizat el, potrivit fragmentelor publicate de agenţia Interfax.

"Germania a devenit o monedă de schimb în lupta dintre cele două superputeri", a adăugat fostul preşedinte al Rusiei (2000-2008), care este considerat în continuare ca fiind cel mai influent din ţară.

Vladimir Putin, care visa la o carieră în cadrul KGB, a primit o misiune relativ modestă la Dresda, în RDG, departe de destinaţiile occidentale mult râvnite şi nu a lăsat acolo decât o amintire discretă.

Revenit la Sankt-Petersburg, oraşul său natal, într-o ţară în derivă după căderea comunismului, el a reluat totul de la zero, dar a avut parte de o ascensiune rapidă sub protecţia primarului fostei capitale imperiale, Anatoli Sobceak, apoi la Moscova.

Nostalgic al puterii Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a descris ziua dispariţiei acesteia drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea".

Potrivit jurnalistului care l-a intervievat, Putin a avut un rol foarte mic în evenimentele din 1989: el s-a adresat mulţumii care se adunase în faţa sediului KGB din Dresda, unul din fiefurile contestării regimului comunist, şi i-a oprit pe oameni în a-l acapara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici