Vladimir Putin a promulgat legea ce le interzice americanilor să adopte copii ruşi

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat, vineri, legea care interzice adoptarea copiilor ruşi de către americani, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

548 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a promulgat legea ce le interzice americanilor să adopte copii ruşi

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, a fost votat de Parlamentul rus ca răspuns la "lista Magniţki", o lege adoptată anterior de Congresul american şi promulgată de preşedintele Barack Obama. Aceasta constituie una dintre măsurile cele mai ostile adoptate de Moscova faţă de Statele Unite după Războiul Rece.

Pavel Astahov, delegatul Kremlinului pentru drepturile copilului, a declarat că cincizeci şi două de adopţii de copii orfani ruşi de către americani sunt în curs. El a meţionat că aceşti copii "trebuie să fie adoptaţi" în Rusia.

"Cincizeci şi doi de copii sunt vizaţi. Eu cred că ei trebuie să fie adoptaţi în Rusia, sub responsabilitatea directă a Guvernului", a declarat el pentru Interfax.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat pe 21 decembrie, în a treia şi ultima lectură, legea privind interzicerea adopţiei copiilor ruşii de către americani.

Textul poartă numele Dima Iakovlev, un copil rus care a murit în Statele Unite în 2008, uitat fiind de către mama sa adoptivă de origine americană în maşină pe o vreme caniculară.

Şi alte cazuri de copii maltrataţi de către părinţii adoptivi americani au fost mediatizate în ultimii ani în Rusia.

De cealaltă parte, noua lege rusă prevede întocmirea unei "liste negre" cu americani indezirabili în Rusia, suspectaţi că au încălcat drepturile cetăţenilor ruşi.

Propunerea de lege a provocat numeroase critici în Rusia, inclusiv din partea ministrului Educaţiei Dmitri Livanov şi ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Preşedintele Vladimir Putin, care a calificat drept un "act neprietenos" adoptarea "listei Magniţki", a apreciat joi drept "potrivită" intenţia Dumei de Stat de a interzice adopţia copiilor ruşi de către americani.

Preşedintele american Barack Obama a promulgat "legea Magniţki" care interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite şi prevede confiscarea activelor unor oficiali ruşi implicaţi în cazul decesului în timpul detenţiei a juristului rus Serghei Magniţk sau implicaţi în alte încălcări ale drepturilor omului.

Serghei Magniţki a murit în detenţie în 2009, fiind victimă a violenţelor şi lipsei de îngrijiri medicale. El a fost arestat pentru că a denunţat o fraudă financiară pusă la cale de către oficiali din cadrul Ministerului rus de Interne.

Potrivit unor date comunicate AFP de către delegatul Kremlinului pentru drepturile copilului, aproape 15.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de străini în perioada 2008-2011, dintre care peste 5.000 de către americani, în timp ce ruşii au adoptat un pic peste 33.000 de copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici