Wall Street Journal: Este Europa pregătită să se apere?/ Eforturile europene pentru autonomie strategică

Intensificarea agresivităţii Rusiei şi scepticismul în legătură cu soliditatea angajamentelor preşedintelui SUA, Donald Trump, privind apărarea Europei au convins ţările europene, în special Franţa şi Germania, de necesitatea unei "autonomii strategice" a UE, comentează The Wall Street Journal.

1212 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Este Europa pregătită să se apere?/ Eforturile europene pentru autonomie strategică

Wall Street Journal: Este Europa pregătită să se apere?/ Eforturile europene pentru autonomie strategică

În 1953, Administraţia de la Washington avertiza Europa de Vest că dacă nu-şi va crea o armată proprie unită, Statele Unite vor fi nevoite să-şi reevalueze angajamentele privind apărarea aliaţilor europeni. Însă presiunea exercitată la acel moment de SUA a eşuat spectaculos.  Parlamentul francez a respins categoric tratatul de formarea a Comunităţii europene de Apărare, astfel că idea unei politici comune europene în domeniul apărării a fost dată uitării timp de mai multe decenii, explică editorialistul Yaroslav Trofimov într-un material publicat de The Wall Street Journal.

"Astăzi, imboldul pentru autonomie europeană în domeniul apărării - şi chiar şi pentru o armată comună a Uniunii Europene - câştigă teren, din nou, parţial din cauza îndoielilor din multe capitale europene în legătură cu voinţa preşedintelui Donald Trump de a apăra continentul împotriva renaşterii ameninţării din partea Rusiei", susţine editorialistul.

De această dată, în fruntea eforturilor de integrare europeană în domeniul apărării se află preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, în timp ce preşedintele american critică vehement această idee, iar statele din fostul Bloc sovietic sunt sceptice în legătură cu această idee, considerând că Washingtonul este singurul garant credibil al supravieţuirii lor ca ţări independente, adaugă Trofimov.

Renaşterea ideii de autonomie a Uniunii Europene în domeniul apărării este alimentată de o schimbare istorică a opiniei publice în Europa.

"Schimbarea opiniei publice se datorează unei combinaţii de dezamăgire şi frică", a declarat Volker Perthes, director al Institutului German pentru Afaceri Internaţionale şi Securitate, un think-tank care consiliază Guvernul şi Parlamentul de la Berlin. "Există temeri că SUA vor fi mai puţin interesate de Europa şi că angajamentele de securitate din partea SUA nu vor mai fi de încredere".

Citeşte continuarea articolului în monitorulapararii.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici