Washington Post: Vecinii Chinei şi SUA sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de bugetul militar chinez

Fondurile din ce în ce mai mari pe care China le alocă apărării reprezintă o sursă de preocupare pentru ţările asiatice şi pentru strategii Pentagonului, care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu intenţiile pe termen lung ale acestei ţări, scrie Washington Post în ediţia online.

407 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Vecinii Chinei şi SUA sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de bugetul militar chinez

Washington Post: Vecinii Chinei şi SUA sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de bugetul militar chinez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cifrele alocate bugetului chinez din domeniul apărării nu se cunosc cu exactitate, din cauza sistemului opac al Armatei Populare de Eliberare. Însă numeroase institute estimează că bugetul pe care China l-a alocat apărării a crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2002 la cel puţin 120 de miliarde anul trecut.

Statele Unite au un buget de cel puţin patru ori mai mare, dar, conform analizelor, China va depăşi Statele Unite la acest capitol până în 2035, scrie Washington Post.

Armata chineză a reuşit să se doteze, în ultimii ani, cu rachete de croazieră de ultimă generaţie, cu noi avioane de vânătoare J-10 şi J-11, cu un bombardier "invizibil" de tip J-20 şi cu un portavion de tip sovietic modernizat. În plus, statul chinez dispune de propriul sistem de navigaţie prin satelit.

Statele din jurul Chinei sunt din ce în ce mai preocupate în legătură cu armamentul acestei ţări, în contextul atitudinii din ce în ce mai intransigente a Beijingului faţă de insulele strategice din Marea Chinei de Est.

În acest context, Administraţia Statelor Unite a reconfigurat forţele americane dincolo de teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, spre regiunea Asia-Pacific.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici