WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda

Un om de afaceri islandez care are legături cu site-ul WikiLeaks a dezvăluit că marţi dimineaţa au fost anulate trei zboruri cu care americanul Edward Snowden, un fost consultant NSA căutat de Statele Unite pentru spionaj, ar fi putut părăsi Hong Kong-ul.

525 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda

WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP9

"Cele trei avioane care aşteptau la Hong Kong au fost anulate în această (marţi) dimineaţa", a declarat pentru AFP omul de afaceri Olafur Sigurvinsson, un fost membru al conducerii DataCell, o firmă islandeză care gestionează colectarea de fonduri pentru WikiLeaks.

Sigurvinsson a anunţat joi seara că un avion privat, închiriat de la o companie chineză cu ajutorul unor donaţii colectate de WikiLeaks, era pregătit la Hong Kong să îl transporte pe fostul consultant către Islanda. El aştepta un răspuns din partea Guvernului islandez, pentru a se asigura că Snowden nu va fi extrădat în Statele Unite. Refugiat la Hong Kong pe 20 mai, Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, ar fi părăsit duminică acest teritoriu pentru a merge la Moscova. Însă acesta nu a fost văzut de atunci. El a solicitat azil politic în Ecuador, unde încerca să ajungă, posibil via Cuba sau Venezuela.

Contribuind la o sporire a confuziei, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat marţi că tânărul nu a "trecut frontiera rusă".

"Presupun că este în continuare la Moscova", a apreciat Sigurvinsson. Islandezul a anunţat că americanul va oferi informaţii despre el "astăzi (marţi) sau mâine (miercuri)".

Într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian, pe 9 iunie, Snowden afirma că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale cu privire la un Internet liber şi independent faţă de stat. Până în prezent, Guvernul islandez s-a dovedit foarte prudent în acest caz, afirmând că este necesar ca orice solicitant de azil să depună o cerere de azil personal, pe teritoriul ţării. "Având în vedere că nu este în ţară, nu am ce să comentez, pentru moment", a declarat premierul Sigmundur David Gunnlaugsson.

Un purtător de cuvânt WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, anunţa joi că se afla în Ecuador, ţara care i-a acordat azil politic lui Julian Assange, fondatorul acestui site specializat în informaţii. Contactat de AFP, de la Reykjavik, el a declarat că se afla în această ţară "la o conferinţă pe tema unui jurnalism responsabil" şi că a profitat de acest lucru "pentru a mulţumi autorităţilor pentru susţinerea lor faţă de WikiLeaks".

În cursul serii, WikiLeaks a comunicat că Edward Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia dacă Statele Unite vor continua să "hărţuiască" ţările care au legătură cu acest caz. "Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia din cauza anulării paşaportului său şi hărţuirii statelor terţe. Oamenii de la Departamentul de Stat american nu sunt prea inteligenţi", precizează WikiLeaks.

Site-ul WikiLeaks îi oferă asistenţă juridică lui Snowden şi îi plăteşte călătoriile. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmă că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de Statele Unite, se află în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. Putin a explicat că între Rusia şi Statele Unite nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici