WikiLeaks: Preşedinţii columbian şi venezuelean "aproape s-au luat la bătaie" la un summit în Mexic

Preşedintele columbian Alvaro Uribe şi omologul său venezuelean Hugo Chavez "aproape s-au luat la bătaie" la un summit "al unităţii latino-americane" organizat în Mexic în februarie 2010, potrivit unui document dezvăluit de WikiLeaks şi citat de Guardian în ediţia online.

32 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Preşedinţii columbian şi venezuelean "aproape s-au luat la bătaie" la un summit în Mexic

WikiLeaks: Preşedinţii columbian şi venezuelean "aproape s-au luat la bătaie" la un summit în Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mexicul a sperat să creeze un nou forum pentru cooperare regională la o reuniune la nivel înalt la Cancun în februarie 2010. Conform acestui document, cearta dintre cei doi lideri a început la un dineu, când Uribe s-a plâns în legătură cu politica Venezuelei faţă de comerţul la frontieră. Potrivit notei confidenţiale americane, "Chavez a încheiat o tiradă verbală şi fizică cu cuvintele: «Poţi să te duci la dracu. Plec.». Uribe a răspuns: «Nu fi un laş. Nu pleca doar ca să mă insulţi de la distanţă»".

"Limbajul verbal şi al trupului a continuat să degenereze, până când Raul Castro (liderul Cubei) a intervenit pentru a cere celor doi să poarte o discuţie civilizată. În afara sălii unde avea loc dineul, oficialii de securitate venezueleni se împingeau cu gărzile de securitate mexicane, în încercarea de a-şi asista preşedintele", continuă nota.

Raportul american aprecia că organizarea summitului a fost una slabă, permiţând Venezuelei şi aliaţilor săi de stânga să modifice procedurile. Potrivit documentului, care îl citează pe ambasadorul Columbiei în Mexic, Luis Camilo Osorio, preşedintele mexican a prezidat un fiasco al unei republici bananiere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici