William Hague vizează obţinerea unui "acord intermediar" în negocierile cu Iranul

Negocierile cu privire la programul nuclear iranian vizează obţinerea unui "acord intermediar" cu "o înlăturare limitată şi proporţională a sancţiunilor" impuse Iranului, a declarat luni ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague.

70 afișări
Imaginea articolului William Hague vizează obţinerea unui "acord intermediar" în negocierile cu Iranul

William Hague (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Obiectivul nostru este să găsim un acord intermediar cu Iranul care ar putea crea încredere şi spaţiul necesar negocierii unei reglementări globale şi definitive", a declarat liderul diplomaţiei în faţa parlamentului.

Aceste declaraţii intervin după trei zile de negocieri intense la Geneva între Iran şi marile puteri, care nu au dus la un acord asupra programului nuclear iranian, suspectat, în pofida negărilor Teheranului, că vizează fabricarea armei atomice.

"Negocierile s-au încheiat fără ca acest acord intermediar să fie obţinut din cauza unor anumite diferenţe între părţile implicate", a adăugat el.

"Majoritatea acestor diferenţe s-au atenuat iar multe altele au fost reglementate în timpul negocierilor", a ţinut el să precizeze.

William Hague a adăugat că "orice acord intermediar ar implica o ridicare limitată şi proporţională a sancţiunilor impuse Iranului".

Ministrul britanic a respins de asemenea ideea conform căreia Franţa a fost cauza eşecului negocierilor de la Geneva.

"Este o greşeală să vorbim despre un veto din partea unuia din statele grupului 5+1 al marilor puteri, oricare ar fi el", a spus acesta.

"Poziţia pe care am afişat-o cu toţii în faţa Iranului a evoluat în ultimele ore de negocieri din cauza comentarilor făcute de mai multe state... însă ea a fost complet unită", a insistat acesta.

Conform lui, această poziţie comună a acordat "fundaţii extrem de solide pentru viitoarele negocieri de la 20 noiembrie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici