Video Gândurile lui Cristoiu: Scandalul Sparanghelului de Urgenţă a relaxat restricţiile. De Paşte de ce nu se poate? / “OUG care interzice exportul de cereale e de ochii lumii pentru că în martie noi am exportat tot”

Ion Cristoiu spune că situaţia zilierilor care s-au înghesuit prin aeroporturi să plece la muncă în Germania este un semnal prost pentru cei care stau de câteva săptămâni în casă. Jurnalistul a comentat în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” şi OUG privind exportul de cereale.

8593 afișări

Redăm ideile principale:

-Este o bâlbăială care ţine de tradiţia românească privind administrarea unui eveniment, dar şi de o uriaşă descumpănire la nivelul regimului Iohannis, pentru că impactul scandalului Sparanghelului de Urgenţă, cum îi spun eu, e mult mai mare şi mai complex decât s-ar putea bănui

-Pentru prima dată, românii au fost loviţi în plin de imaginea unei ţări care dă culegători de sparanghel. Faptul că Germania a făcut aproape o operaţiuune militară pentru aducerea românilor să le culeagă sparanghelul, m-am interesat ce e sparangehlul şi am aflat că pentru nemţi sparanghelul este mai ceva decât cucerirea Uniunii Sovietice de către Hitler.

-În România, imaginea aceasta a unei ţări care este importantă în lume prin faptul că are culegători de sparanghel a fost cumplită, minim orgoliu naţional, poate dacă aflam că ia savanţi, chiar şoferi, dar să fie o operaţiune uriaşă ca să duci culegători de sparanghel...

- Orban vorbea de 90.000 de sezonieri care urmează să fie duşi prin aceste contracte. Faptul că Germania a fost beneficiară a fost o adâncire a imaginii că Iohannis nu crâcneşte când e vorba de telefoanele de la Berlin

- Nemţii s-au purtat ca nemţii, puteau să fie mai subtili, Merkel să facă declaraţie: cerem ajutorul românilor. Iohannis putea să iasă şi el să explice că suntem prieteni cu nemţii, ei ne-au ajutat, totuşi să prezinte asta ca pe un ajutor, nu că s-a primit un telefon de la castelul din deal şi şerbii din vale s-au executat.

- Emil Boc a şi spus că e o firmă germană, nu e românească. Această operaţiune a apărut românilor ca o punere la îndoială a mijloacelor de izolare. Au venit oameni din toată ţara cu autobuzele, asta presupune că au călătorit toată noaptea, dar regimul ăsta ne crede idioţi, cum să mergi noaptea cu autobuzul? Decât dacă este un ordin special să te lase. Oamenii aceia ca să plece de la Focşani, au trebuit să urce în autobuz au ajuns din sat la Focşani. Cum au ajuns? Poate cu acele adeverinţe. Acolo nu cred că au stat la distanţă socială înainte să urce.

-Românii au zis: păi stai aşa, noi stăm în case, nu mergem la biserică să luăm lumină, dar pe teritoriul României a avut loc o operaţiune care a presupus o relaxare maximă a restricţiilor. Dacă pentru sparanghel se poate, de ce nu am avea voie şi la Paşte? Pentru unii este aproape un blestem că nu pot să meargă să ia lumină, iar pentru sparanghelul nemţesc au relaxat toate măsurile.

-Impactul e în favoarea relaxării automate. Oamenii spun, noi stăm în casă inutil, când 2.000 de oameni au bântuit prin ţară şi nimeni nu au pus măsura riguroasă a restricţiilor.

- Ce face regimul pentru economia românească? Avem Germania, Italia, românii zic aşa: italianii au nevoie să le lucreze la legume cetăţeni din altă ţară. Ei presupun o relaxare, înţeleg că nu îi pun în carantină, merg direct la câmp. Pentru agricultura italiană sau germană au făcut o paranteză la restricţii. Noi de ce nu facem?

- Din datele pe care le am, această ordonanţă care interzice exportul de cereale este de ochii lumii pentru că în martie noi am exportat tot. Nu am avem acum grâne. Ţări puternic industrializate au avut grijă să facă rost în martie de cereale, această ordonanţă, care pare surprinzătoare, a venit şi de la realitatea că s-a exportat masiv din România şi culmea noi va trebui să importăm grâu, porumb, pentru necesităţile interne.

-Toată operaţiunea a presupus o relaxare a restricţiilor care pune la în doială chiar restricţiile. Csel mai important lucru pentru ţinerea oamenilor în case este imaginea de măsuri forte, dramatice.

-Imaginea este că dracu nu e atât de negru. Oamenii au ieşit din case, stau în avioane, bănuiesc că nu stau la doi metri unul de altul şi nimeni nu zice: măi, dar oamenii ăştia nu se infectează? Noi nu avem voie să ieşim mai mult de 3 oameni din casă, iar ăia sunt în grup 1.000 de inşi. Ceva e în neregulă. Ori virusul nu e atât de periculos, ori restricţiile sun absurde. În aceste condiţii de asediu, a venit un moment în care se circulă cu autobuzele, se circulă cu charterele, ei nu se infectează? Ei nu sunt români?

-Din România, care pare o cetate închisă, se zboară. Deci care e problema? De ce să nu mergem de Paşti, când pentru sparanghel s-a putut face excepţie?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici