Prima pagină » Economic » Moldova are liber la export în UE. Concurență pentru România sau o nouă piață de desfacere?

Moldova are liber la export în UE. Concurență pentru România sau o nouă piață de desfacere?

Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au convenit asupra revizuirii și modernizării condițiilor comerciale din cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA), parte a Acordului de Asociere. Potrivit Comisiei Europene, noul acord va aduce beneficii ambelor părți, în special în ceea ce privește comerțul cu produse agricole, ținând cont de sensibilitățile sectorului.
Moldova are liber la export în UE. Concurență pentru România sau o nouă piață de desfacere?

Mai mult acces pentru exporturile moldovenești

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața europeană, noul acord extinde liberalizarea. Vor fi majorate contingentele tarifare pentru prune, struguri de masă, mere și cireșe, astfel încât să reflecte volumele comerciale recente și integrarea mai profundă a economiei moldovenești în piața unică europeană, scrie EFE.

Pentru roșii, usturoi și suc de struguri se elimină taxele vamale, cu o excepție legată de mecanismul de prețuri de intrare pentru roșii.

Și Moldova își deschide mai mult piața

În schimb, Republica Moldova s-a angajat să faciliteze accesul pe piață pentru produsele agricole din UE, crescând cotele pentru carnea de porc și de pasăre și introducând noi contingente pentru carne dezosată congelată, lapte și unt.

Totuși, accesul produselor moldovenești pe piața UE va depinde de alinierea treptată la standardele europene de producție, precum cele legate de utilizarea pesticidelor – o condiție firească în logica aderării la UE.

Mecanism de protecție și revizuire în 2027

Acordul include și un mecanism de salvgardare, care permite luarea unor măsuri în cazul în care importurile afectează negativ producătorii din Moldova sau din UE – inclusiv la nivelul unui singur stat membru.

Revizuirea termenilor noului acord va avea loc în 2027 și va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare, de integrarea economică în piața UE, dar și de utilizarea cotelor comerciale și de capacitatea sa de producție și import.

Comisia Europeană va propune în următoarele zile adoptarea oficială a acordului de către Consiliul UE, urmând ca acesta să fie validat și de Comitetul de asociere UE–Moldova.