Video Gândurile lui Cristoiu: După exemplul lui Putin, Klaus Iohannis a hotărât să conducă România manual

  • Ion Cristoiu: Decretul privind starea de urgenţă nu îl transformă pe preşedinte în superpremier. Nicăieri în legea privind starea de urgenţă nu se prevede acest lucru
  • Ion Cristoiu: Preşedintele, ca arbitru al vieţii politice, trebuie să aibă o anumită distanţare, nu neapărat socială, mai mult de 1,5 m faţă de Guvern
  • Ion Cristoiu: După încetarea stării de urgenţă, nu am văzut nicio proiecţie strategică, de viitor a preşedintelui. La noi politica este "tăiem şi vedem ce iese"
1633 afișări

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis a acţionat astăzi anticonstituţional prin convocarea miniştrilor Cabinetului Orban în două serii la Cotroceni, susţinând că asistăm la un exerciţiu de autoritate prin care şeful statului vrea să arate cine e jupânul.

Ion Cristoiu spune că nici starea de urgenţă nu justifica un asemenea gest din partea preşedintelui Iohannis, cu atât mai puţin starea de alertă, când rolul de coordonator revine premierului Ludovic Orban.

“Nici în starea de urgenţă preşedintele nu avea de ce să convoace miniştrii la Cotroceni. Decretul privind starea de urgenţă nu îl transformă pe preşedinte în superpremier. Nicăieri în legea privind starea de urgenţă nu se prevede acest lucru Cu atât mai mult acum. E o stare de alertă şi potrivit legii, preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă este premierul. Nu văd niciun motiv constituţional pentru ca preşedintele să convoace miniştrii, chiar spectaculos, în două runde. Este un gest anticonstituţional. Constituţia prevede clar în ce condiţii preşedintele lucrează cu Guvernul”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu reaminteşte ultimul mesaj al şefului statului în care afirma că face parte alături de premier din puterea executivă şi spune că nici de data aceasta Constituţia nu-i dă dreptate.

“Constituţia nu disociază între guvernul care are aceeaşi culoare politică, dacă e Guvernul meu, dacă e guvernul lui. Spune guvern. La ultimul mesaj, dl preşedinte a umblat un pic la Constituţie, spunând că el şi premierul sunt părţi ale ramurii executive. În perioada posdecembristă nu a mai fost o situaţie ca aceasta în care preşedintele cheamă miniştrii la Cotroceni ca pe nişte marionete. Preşedintele se contrazice. Cât a fost guvern PSD, nu a lucrat cu Executivul. Atunci de ce nu a lucrat?”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu constată că asistăm la un exerciţiu de autoritate pe care nu-l justifică nicio situaţie de criză, deci nici starea de alertă. „Sigur că preşedintele are autoritate asupra PNL. Poate oricând să-l dea afară pe Ludovic Orban şi premierul nu crâcneşte. E limpede că astăzi asistăm la un exerciţiu de autoritate. Starea de alertă nu o justifică. Nu o justifică nici măcar o stare de criză. Preşedintele nu a avut până acum nicio întâlnire cu liderii partidelor parlamentare. Deci este un superpremier şi superpreşedinte al PNL. Momentul de astăzi este un moment dinadins spectaculos: iată, eu sunt jupânul. Este greşit politic”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu consideră că şeful statului trebuie să-şi păstreze rolul constituţional de arbitru, o anumită detaşare faţă de Guvern, care să-i permită să ia decizii în situaţii de criză. “Preşedintele, ca arbitru al vieţii politice, trebuie să aibă o anumită distanţare, nu neapărat socială, mai mult de 1,5 m faţă de guvern. În anumite momente, preşedintele trebuie să fie ultimul arbitru, ultima redută şi să poată interveni în cazul anumitor crize, să critice Guvernul şi chiar să ceară demisia premierului. Din punct de vedere al înţelepciunii politice, e bine ca preşedintele să aibă o anumită detaşare. Dacă astăzi a discutat cu grupa mare şi grupa mică din Guvern şi va ţine şi un discurs, toate bâlbâielile ulterioare ale Guvernului vor fi puse pe seama lui”, a avertizat publicistul.

Ion Cristoiu l-a comparat pe Klaus Iohannis cu Vladimir Putin arătând că Rusia este condusă manual, dar nu pentru că ar fi vorba despre o dictatură, ci în sensul în care cel care apasă pe butoane, dă imbolduri este liderul de la Kremlin. “Cred că după exemplul lui Putin, dl Klaus Iohannis a hotărât să conducă România manual. Ea nu mai are sistem, pilot automat, nu mai funcţionează, ci este preşedintele care, dacă nu trage de manetă, nu apasă pe buton nu se mişcă. Deci România este condusă manual”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine totodată că în România au apărut două partide care trag ţara în direcţii opuse. “Această călărire a Guvernului este cu atât de criticat cu cât dl Iohannis este şeful partidei carantină din România. În România există două partide: partida carantinei,a restricţiilor întruchipată de Klaus Iohannis, şi partida relaxării a lui Ludovic Orban. Ludovic Orban e mult mai mult în contact cu realitatea, cu economia, cu administraţia. E şeful partidei relansării economice. Dincolo la Cotroceni, este partidul acesta al statului în case, al amenzilor, restricţiilor”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că România are nevoie de un plan de revigorare economică şi dezvoltare, dar care, după încetarea stării de urgenţă, nu apare în preocupările guvernanţilor, turismul, fiind în opinia sa, unul din principalele domenii cuprinse în acest plan.

“Deocamdată, nici Klaus Iohannis şi nici premierul nu au anunţat un plan, un program de revigorare a economiei, dar şi de dezvoltare. Până acum preşedintele României a vorbit la un nivel de subsecretar de stat. După încetarea stării de urgenţă nu am văzut nicio proiecţie strategică, de viitor a preşedintelui. Trebuie să-i obişnuim pe români să le placă România, să se înveţe cu România anul acesta.Pentru a cultiva turismul intern îţi trebuie un plan strategic. Deocamdată, rămânem cufundaţi în aceşti paşi mărunţi. La noi politica este, inclusiv a lui Klaus Iohannis, tăiem şi vedem ce iese”, a afirmat jurnalistul.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici