Ion Cristoiu, despre amânarea rotaţiei premierilor: E o înţelegere între Ciolacu şi Ciucă, cu sprijinul lui Iohannis. Au fost şi influenţe din afară

  • Ion Cristoiu: Când s-a semnat acest acord politic cam toţi românii au zis ăsta nu se va îndeplini pentru că era o împărţire a puterii nu pe suprafaţă, ci în timp. Şi principalul argument că nu se va îndeplini a fost că Nicolae Ciucă nu va pleca şi nici PNL nu va voi să plece. Acum a apărut un paradox că Marcel Ciolacu şi PSD nu vor să preia puterea.
  • Ion Cristoiu: E o înţelegere între Ciolacu şi Ciucă, cu sprijinul lui Iohannis. Aici Iohannis a fost codoaşă, pentru că nici Ciucă nu putea să spună că din cauza grevei nu pleacă şi nici Ciolacu că din cauza grevei nu vrea să preia puterea. Şi atunci a venit Klaus Iohannis şi a zis că nu mai vrea, deşi el nu avea nicio responsabilitate.
  • Ion Cristoiu: Să vă spun care va fi destinul acestei greve. Îi mai lasă. Şi pe acest fond va începe hămăiala televiziunilor de partid şi de stat. Şi se va face o presiune asupra liderilor sindicali încât greva va muri de la sine. L-au lăsat pe Ciucă şi ca un fel de momâie acolo şi au mâinile libere ca să înăbuşe greva cu perna
1649 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre amânarea rotaţiei premierilor: E o înţelegere între Ciolacu şi Ciucă, cu sprijinul lui Iohannis. Au fost şi influenţe din afară

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că s-a ajuns la amânarea rotaţiei premierilor din cauza liderului PSD, Marcel Ciolacu, el fiind cel care a contestat primul acordul împărţirii puterii cu PNL, iar acum refuză să preia guvernarea.

„Mi s-a confirmat a nu ştiu câta oară că această rotaţie nu va avea loc acum şi poate pe o perioadă mai scurtă de timp. Pe o perioadă peste luna iunie nu ma pot pronunţa. Dintre cei trei lideri ai coaliţiei cel mai bun a fost, ca de obicei, românul Kelemen Hunor. (....) Că liderii coaliţiei nu s-au ţinut de acest protocol, este o confirmare că în România nu se ţine nimeni de nicio decizie”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News şi Smart Tv .

Ion Cristoiu mai spune că, deşi aşteptările multora era ca PNL să ţină cu dinţii de putere, s-a ajuns în situaţia paradoxală ca Marcel Ciolacu să refuze să preia guvernarea.

“Când s-a semnat acest acord politic cam toţi românii au zis ăsta nu se va îndeplini pentru că era o împărţire a puterii nu pe suprafaţă, ci în timp. Şi principalul argument că nu se va îndeplini a fost că Nicolae Ciucă nu va pleca şi nici PNL nu va voi să plece. Acum a apărut un paradox că Marcel Ciolacu şi PSD nu vor să preia puterea. (...) Cel care a contestat acordul sau a propus schimbarea lui a fost Marcel Ciolacu, însă, foarte interesant, PNL nu a zis nu. (...) Din punct de vedere politic trebuia să aibă loc această rotaţie fără nicio problemă”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că amânarea rotaţiei guvernamentale să fie rezultatul unei înţelegeri între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, sprijinită de preşedinte Iohannis, căruia i-a revenit sarcina de a da semnalul amânării schimbului de putere.

„De ce s-a ajuns la nebunia asta? Pentru că primul care a contestat a fost Marcel Ciolacu. De ce e important? Pentru că acordul putea să nu fie respectat din cauza PNL, că el era la manete. Şi putea să zică eu, vatman, nu mă dau jos. Acum este invers. Marcel Ciolacu nu vrea să se urce, nu ştiu din ce motive. Dacă aţi fi în locul lui Ciucă, aţi pleca? Păi dacă nu vrea? (...) Mi-e limpede. E o înţelegere între Ciolacu şi Ciucă, cu sprijinul lui Iohannis. Aici Iohannis a fost codoaşă, pentru că nici Ciucă nu putea să spună că din cauza grevei nu pleacă şi nici Ciolacu că din cauza grevei nu vrea să preia puterea. Şi atunci a venit Klaus Iohannis şi a zis că nu mai vrea, deşi el nu avea nicio responsabilitate. El a fost tipa aia care-i însoară pe doi sau îi divorţează. Iohannis a transmis mesajul că nu se face rotaţia”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că refuzul lui Marcel Ciolacu de a prelua guvernarea, după ce mai întâi a contestat acordul privind rotaţia, ar putea fi şi rezultatul unor influenţe din afară.

„Marcel Ciolacu a venit cu ideea păstrării Ministerului Transporturilor, el a venit cu ideea să nu mai negocieze pentru că este grevă. După părerea mea, şi se va confirma, nu a fost numai gândul lui politic.  Cred că au fost şi influenţe sau sfaturi de la ambasade, din afară să stea cuminte. Nu e bine să schimbăm premierul. Eu aşa aş fi făcut dacă eram Înalta Poartă. (...) Partenerii din cancelarii nu au nevoie să-şi bată capul”, a afirmat publicistul.

Greva profesorilor va fi înăbuşită cu perna

Ion Cristoiu mai spune că amânarea rotaţiei premierului este şi o tentativă de a micşora impactul grevei profesorilor, protest care, după părerea sa, va fi înăbuşit.

“Faptul că nu s-a făcut rotaţia a fost o şi o încercare de micşorare a impactului grevei profesorilor. Dacă venea acum un nou guvern, probabil că Marcel Ciolacu era obligat să facă ceva. Acum ei sunt cu mâinile libere. Se va merge pe ideea morţii de la sine. Să vă spun care va fi destinul acestei greve. Îi mai lasă. Şi pe acest fond va începe hămăiala televiziunilor de partid şi de stat. Şi se va face o presiune asupra liderilor sindicali încât greva va muri de la sine. Acum lui Ciucă puţin îi pasă. L-au lăsat pe Ciucă şi ca un fel de momâie acolo şi au mâinile libere ca să înăbuşe greva cu perna. O înăbuşă”, subliniază Ion Cristoiu.

În opinia sa, „această grevă nu putea să oprească rotaţia. Nu are nicio legătură pentru că nu premierul negociază. E o bătaie de joc la adresa unui guvern. Dacă demisiona azi, era guvern interimar, murea Deca? Nu. Rotiţele funcţionează. Prin ce rămânerea lui Ciucă garantează că se rezolvă greva? Nu-i nicio problemă”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici