Ion Cristoiu: Klaus Iohannis este un tip de o aroganţă absolută. Răţoirea la profesori este o triplă greşeală

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis a greşit când le-a reproşat profesorilor că nu renunţă şi îşi permit să continue greva după oferta Guvernului, demonstrând că prin implicarea în medierea conflictului a urmărit să se proflieze în imaginea publică drept binefăcătorul cadrelor didactice şi cel care a pus capăt protestului.

2509 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Klaus Iohannis este un tip de o aroganţă absolută. Răţoirea la profesori este o triplă greşeală

Administraţia Prezidenţială

“Multă lume s-a întrebat ce l-a apucat. Klaus Iohannis este foarte bine reprezentat de scena cu paltonul aruncat pe capotă la Paris. Este un tip de o aroganţă absolută, ivită şi din uşurinţa cu care a câştigat toate bătăliile politice pe plan intern. Răţoirea la profesori e o triplă greşeală. 1. Ca politician nu te răţoieşti, nu zbieri. 2 E lipsit de bun simţ, pentru că şi el şi soţia sunt nişte profesori de lux. Şi 3. S-a trădat arătând ce a urmărit el cu implicarea în ultimul moment pentru pacificare prin acordul între Guvern şi sindicate”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că la întâlnirea liderilor coaliţiei cu Iohannis, convocată după primirea liderilor profesorilor la Cotroceni, s-a pus la cale o diversiune, de dezbinare a cadrelor didactice, ca represalii că nu au acceptat oferta Guvernului.

“Acolo s-a pus la cale o ticăloşie. Îi dezbinăm şi anume. Le propunem varianta cu 1000 de lei. Dacă ei nu vor şi spun ne ducem la mase şi întrebăm, dăm ordonanţă de urgenţă. Aşa ceva nu există. OUG a fost data să fie folosită de televiziunile de partid şi de stat. Pesediştii au primit ordin, spre stupoarea lor, de la Ciolacu să-i toace pe profesori pe ideea noi v-am dat. Este o prostie. (…) Şi atunci reacţia lui Iohannis este a unui om arogant. Faptul că profesorii nu au spus vai măreţe împărat ce bine ne-ai făcut. El pe asta a pariat. De aia s-a şi implicat”, a explicat publicistul.

Ion cristoiu mai spune că greva profesorilor este o grevă autentică care aduce şi o noutate: a pornit de jos în sus, iar liderii sindicali nu pot negocia şi accepta nimic fără acordul celor pe care îi reprezintă.

“Este o grevă autentică pentru că a fost o mişcare de protest declanşată nu de sus în jos, ci de jos în sus. Noutatea acestei greve, faţă de alte greve din alte domenii este că liderii sindicali nu pot să negocieze nimic. De aia se şi miră Klaus Iohannis. De regulă grevele organizate de sus în jos, tipice României postdecembriste, liderii de sindicat se duc cu revendicări mult mai mari decât vor să obţină, negociază, obţin şi după aceea zic gata, închidem. De data aceasta, după fiecare întâlnire cu Guverrnul, ei nu puteau să spună că sunt de acord, voiau să vadă ce spun profesorii. Au fost în permanenţă sub presiune. Aşa se explică şi momentul Cotroceni”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu este de părere că lucrurile s-ar fi rezolvat dacă nu se implica preşedintele Iohannis, iar continuarea grevei şi după oferta Guvernului şi discuţiile de la Cotroceni ar putea fi un vot de blam al profesorilor la adresa şefului statului.

“Din punct de vedere al imaginii, chiar dacă greva s-ar încheia miercuri, Klaus Iohannis a primit în plex o lovitură şi a mai făcut şi greşeala să se arate supărat. S-ar putea ca pe lângă supărarea lor că Guvernul şi-a bătut joc să fie şi un vot de blam în sensul nu vrem să negociezi tu. Dacă nu se implica Iohannis, cred că se mergea înainte. Cred că refuzul de a accepta oferta, 99% îşi are cauza în ura faţă de el. El şi nevastă-sa sunt cele mai detestate persoane”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenţia că greva profesorilor este expresia unei crize a sistemului de educaţie şi, dacă se va încheia fără ca Guvernul să mai dea ceva în plus profesorilor, se va ]ncheia cu un gust amar, iar efectele asupra învăţământului vor fi catastrofale.

“ Această grevă este expresia unei crize. Profesorii care sunt acum se pensionează. La acest salariu nu vine nimeni în sistem. Nevenind, eşti obligat să aduci ciurucuri. Dacă măreşti serios salariile ai de unde alege, începi să introduce criteriul educativ pentru că nu e suficient să faci Facultatea de Geografie, trebuie să ştii şi pedagogie (…) Ei vor încerca să spargă greva, probabil se va încheia, dar se va încheia cu un gust amar. Dacă se va încheia şi Guvernul nu va mai da nimic şi se va trece la o căpăceală a cadrelor didactice, va fi o lovitură mai mare decât dacă nu făceau grevă. Se va induce ideea asta nu suntem importanţi, ne tratează ca pe nişte cerşetori. Profesorii nu vor mai face grevă. Ei nu sunt poliţişti, mecanici, sunt intelectuali. Dar efectele asupra învăţământului vor fi catastrofale pentru că vor veni şi mai puţini profesori în sistem, vor fi şi mai dezamăgiţi,. Dacă acum învingeau cu orice preţ le dădeau un sentiment de importanţă, bă noi suntem profesori’, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu lansează o nouă carte: Cui i-e frică de mareşalul Antonescu?

Scriitorul şi publicistul Ion Cristoiu lansează un nou volum de proză politică, intitulat “Cui i-e frică de mareşalul Antonescu?”. Cartea, publicată de Editura Martorul clipei, cuprinde editorialele lui Ion Cristoiu despre evenimentele anului 1991.

Sunt momente de istorie, care descriu România şi lumea de acum 22 de ani: mineriada şi debarcarea lui Petre Roman de la conducerea Guvernului, puciul de la Moscova, delimitarea fostului preşedinte Ion Iliescu de mareşalul Antonescu.

Ion Cristoiu a explicat titlul cărţii şi confirmă încă o dată că nu este bine să interzici, să ascunzi şi să minţi pentru că adevărul tot se află.

“Am un proiect, ca toate editorialele scrise până în 1996 să le adun pe ani. Am avut anul 1990, acum avem 1991. (…) Consider că au fost chiar momente de istorie. Titlul Cui e frică de mareşalul Antonescu este titlul unui editorial din 28 iunie 1991 şi îi era frică lui Ion Iliescu. Începuse un soi de revenire, după o tăcere din 1945, a personalităţii mareşalului şi începuse o campanie în interior şi în exterior căreia îi răspunde Ion Iliescu spunând că avem de-a face cu o reabilitare a antisemitismului, a fascismului. Ion Iliescu a ţinut o conferinţă de presă cu jurnaliştii străini în care s-a delimitat. Pentru el nu era greu pentru că Antonescu a fost ţinta tuturor comuniştilor. Pe scurt spuneam, ca şi acum, că avem de-a face cu o personalitate care fusese complet negată în perioada anterioară şi că, în mod firesc, apare un interes. Şi atrăgeam atenţia asupra unui lucru care s-a dovedit adevărat şi anume că nu e bine să opreşti. Dacă articolele despre mareşalul Antonescu erau lăsate libere, se ajungea la un fenomen absolut normal, devenea o invazie mareşalul Antonescu, lumea se plictisea, începeau să apară cărţi că nu a fost chiar aşa, că a fost dictator, şi el era un fel de Ceauşescu. Şi acum asistăm la o legendarizare, la o mitizare. Se confirmă că niciodată nu trebuie să interzici, să ascunzi şi să minţi pentru că adevărul se află”, a declarant Ion Cristoiu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici