Ion Cristoiu: Statul e răspunzător pentru incendiu/ Nu va deconta nimeni electoral tragedia de la Neamţ

  • Ion Cristoiu: Scandalul e mult mai mare decât la Colectiv
  • Statul este răspunzător pentru tragedie, spune Cristoiu
  • 10 oameni au murit şi alţi şapte au fost răniţi în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ
7346 afișări

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ ne-a îngrozit încă o dată şi ne-a făcut să ne punem, din nou, aceeaşi întrebare. Cine e de vină? O întrebare la care nu am primit răspuns până acum nici măcar pentru cazul Colectiv. Ion Cristoiu a discutat aseară cu Monica Mihai în emisiunea Gândurile lui Cristoiu şi a făcut o comparaţie între cele două situaţii tragice.

ION CRISTOIU: Scandalul e mult mai mare din două motive. La Colectiv a avut loc, a fost o proprietate privată putem să punem pe seama profitului, neglijenţei.  Aici este vorba de stat, statul trebuia să asigure, adică e răspunzător. Dacă la Colectiv unii au mai spus, apropo de tragedie, că tinerii ăia s-au dus ei, dincoace, ca şi cazul de la Giuleşti, au murit la spital, adică nu au ales ei.

 

Ion Cristoiu: Pe noi ne ia întotdeauna ceva prin surprindere

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ a surprins autorităţăţile nepregătite deoarece nu numai actuala guvernare, ci toate guvernările posdecembriste nu prevăd nimic şi nu iau măsuri de precauţie.

“Una din cauze este tot cea românească pentru că, dacă aţi observat, în general guvernările posdecembriste nu prevăd nimic. Pe noi ne ia întotdeauna ceva prin surprindere. După Colectiv a fost o nebunie de o lună cu controlul instalaţiilor împotriva incendiilor, s-a renunţat pentru că între timp au fost alte probleme, iar acum a început isteria cu instalaţiile electrice. Şi o să se verifice, dar între timp o să sară în aer un cazan, doamne fereşte, sau o să cadă o clădire, şi atunci, urmează o nouă isterie, controlul cazanelor. Asta provine din faptul că nu se prevăd. La noi, cum este şi povestea cu bulina roşie, la cutremur. Adică, haide mă că la noi nu are cum să se întâmple. Eu nu cred că în România sunt atât de mulţi oameni care nu cred în COVID. Asta este o prostie. Nu, ei nu cred că li se poate întâmpla lor”, a declarat publicistul duminică seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Publicistul a mai spus că faţă de incendiul de la Colectiv, de acum 5 ani, statul este direct răspunzător de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeîean Neamţ.

“Scandalul e mult mai mare din două motive. La Colectiv a avut loc, a fost o proprietate privată putem să punem pe seama profitului, neglijenţei.  Aici este vorba de stat, statul trebuia să asigure, adică e răspunzător. Dacă la Colectiv unii au mai spus, apropo de tragedie, că tinerii ăia s-au dus ei, dincoace, ca şi cazul de la Giuleşti, au murit la spital, adică nu au ales ei”, a explicat jurnalistul.

 

Ion Cristoiu: Vă dau în scris, îl agaţă pe  Arsene. Nu politic, penal

Ion Cristoiu spune că guvernanţii sunt interesaţi să găsească imediat un Acar Păun pentru a da satisfacţie opiniei publice, iar printre cei care vor fi agăţati penal sse numără preşedintele CJ Neaţ, Ionel Arsene, în subordinea căruia se află spitalul unde a avut loc incendiul de la ATI.

“Manipularea va fi dublă. Pe de o parte, pornind de la premier, vinovaţii de acum. Acarul Păun, nu e o legendă. Când sunt asemenea întâmplări sunt două explicaţii. Una, gen Nelu Tătaru, suntem cu toţii vinovaţi, şi nu enimeni vinovat sau sunt unii, electricianul care nu aschimbat priza şi se concentrează mânia populară pe ăştia. Alt partid nu s-ar fi descurcat mai bine pentru că tot în România s-ar fi petrecut. Aici nu este vorba despre o chestiune politică. Este vorba despre o serie de trăsături, cum e asta, ne ia prin surprindere, nu din cauza clasei politice, ci pentru că noi în general nu ne gândim că s-ar putea întâmpla, la care se adaugă o infrastructură veche (...) Ei se grăbesc că găsească răspunzătorii penali. Repede, repede, să-i aresteze mâine.Din punct de vedere electoral, manevra e aşa să-i arestezi cât mai repede, ca să dai satisfacţie, şi în felul acesta limitezi şi discuţia. Vă dau în scris, îl agaţă pe  Arsene, inevitabil că trebuie să-l agăţi, nu politic, penal, pe manager că nu a luat toate măsurile. Cred că e nevoie şi de nişte arestări, dvs nu credeţi? Trebuie să dai satisfacţie revoltei opiniei publice”.

 

Ion Cristoiu: Un manager de spital judeţean este una dintre cele mai mari surse de angajări de nepoate

Ion Cristoiu susţne că oricine ar fi fost manager la Spitalul Judeţean Neamţ, bun sau rău, s-ar fi lovit de pretenţiile celui care l-a pus în funcţie şi care îl foloseşte pentru a-şi rezolva problemele politice cu primarii aducători de voturi.

“La ora actuală, una din sursele uriaşe de consum de bani publici, de risipă şi de corupţie este sistemul de sănătate. Trebuie să vă gândiţi că un manager de spital judeţean, că de aici şi bătălia, că e în subordinea Consiliului Judeţean, este una dintre cele mai mari surse de angajări de nepoate. Cel de la Consiliul Judeţean îşi pune manager pentru că îi rezolvă problemele politice, cu primarii. Totul se rezumă la voturi. Acum în preajma alegerilor unul care îţi dă o mie de voturi te închini la el, îi faci orice. Şi în al doilea rînd, cu punerea managerului vin şi afacerile. Când te-a pus manager îţi dă şi o listă, iei ventilatoare de la X, iei aia de la y, pui în postul ăla pe z, Chiar dacă e manager bun, ce face, că el e condiţionat acolo de numire (...) La noi alegerile sunt un blestem. Nu se ma ia nicio decizie pe bază de realităţi. Acum se trăieşte cu gîndul la sondaje”, a afirmat publicistul.

 

Ion Cristoiu: Nu va deconta nimeni electoral tragedia de la Neamţ

Ion Cristoiu este de părere că tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ nu va fi decontată electoral de actualii guvernanţi la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru că atunci va ieşi la vot numai cine trebuie.

“Nu va deconta nimeni electoral. Nu, pentru că deja văd că se accelerează ancheta penală. Au nevoie de anchetă penală. Probabil că-l agaţă şi pe Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, nu am nicio îndoială.Au nevoie de un acar Păun identificat rapid. Normal ar fi fost ca acum societatea civilă, tinerii frumoşi şi liberi să iasă pentru că avem de-a face cu o repetare a tragediei de la Colectiv chiar dacă la putere sun oamenii lor. Măcar să vină şi să strige <vrem spitale, nu catedrale>.(...)  E interesant că din punct de vedere politic nu a fost deloc speculat momentul. Singurul partid care ar putea să exploateze este USR-PLUS. PSD nu poate să spună pentru că a fost la guvernare, PNL, nu , pentru că este la guvernare. Pe 6 decembrie vor ieşi la vot numai cei care trebuie să iasă. Vor fi foarte puţini nehotărâţi care vor ieşi la vot. E greu de spus că voi ieşi la vot alţii decât activul”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu a explicat şi cum se împart votanţii şi cine şi de unde ar putea lua voturi, în condiţiile în care PSD va intra în Opoziţie.

La ora actuală bazinul electoral e împărţit în două într-o parte dreapta şi dincolo stânga. E greu de presupus că partidele de dreapta mai iau de la stânga. Stânga va mai lua un pic, dar ia de la dreapta. Bătălia se dă în bazinul de dreapta PNL, USRPLUS, PMP şi UDMR. Este clar că PSD intră în opoziţie, dar dacă eu aş fi în locul lui Klaus Iohannis aş fi diaboloic şi aş trimite USR PLUS în Opoziţie. Vă imaginaţi o opoziţie alcătuită din USR PLUS şi PSD? Ar fi o opoziţie moartă. Ar fi cea mai bună formulă, da? E clar că nu se vor înţelege. E ca şi cum ai pune lupul cu capra.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici