Video „Gândurile lui Cristoiu” | Traian Băsescu: Avem o Constituţie care a făcut din Parlament o instituţie de neatins / Iohannis a câştigat cu 60% în faţa unui nevinovat politic, doamna Dăncilă / Green Deal va face ca două-trei ţări să părăsească UE

Traian Băsescu a fost faţă în faţă cu analistul politic Ion Cristoiu, într-o ediţie specială a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu". Fostul preşedinte a vorbit despre pregătirile liberalilor pentru anticipate, dar şi despre ce înseamnă criza politică declanşată de căderea Guvernului Orban.

7418 afișări

 

Redăm principalele idei din emisiune:

Ora 20.38 Traian Băsescu este de părere că Green Deal va face ca două-trei ţări să părăsească UE

Fostul preşedinte a declarat că pactul Green Deal ar putea face ca la sfârşitul exerciţiului financiar să UE să aibă 2 – 3 ţări mai puţin, din cauza costurilor mari.

„Eu am spus că acest Green Deal dacă va deveni o condiţie de viaţă pentru ţările din Est s-ar putea la sfârşitul acestui exerciţiu financiar să fie mai putin cu 2 - 3 ţări în Uniunea Europeană pentru că vor fi costuri mari. Cum să facă România care îşi va produce nivelul de energie, să spună, nu eu de mâine bag import şi bag bani să fac mori de vânt în loc să fac autostrăzi. România nu va face asta.Văd o negociere dură", a spus fostul preşedinte Traian Băsescu în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Pactul Green Deal prevede măsuri concrete împotriva poluării, astfel încât până în 2050, UE să aibă emisii de carbon zero.

Ora 18.29 Băsescu ia în calcul o candidatură la Primăria Capitalei

Traian Băsescu a vorbit, la „Gândurile lui Cristoiu" despre posibila sa candidatură la Primăria Bucureşti. Fostul preşedinte al României a spus că ar candida dacă proesul cu CNSAS se rezolvă până la algerile locale. Citeşte continuarea...

Ora 18.05 Replica lui Băsescu pentru Moise Guran: Nu am nicio legătură cu Nicuşor Dan. Cred că am vorbit o dată la Parlament. Dar îl susţin pentru că este singurul candidat pe fruntea căruia scrie „Bucureşti”.

Ora 17.54 Despre priorităţile Capitalei: Transportul şi încălzirea sunt primele două priorităţi ale Bucureştiului. La transport, trebuie să faci din tramvai metrou de suprafaţă. Doamna Firea a încercat pe Ştefan cel Mare să continue proiectul lăsat de mine şi a fost scandal, că ne pune garduri. (...) În ceea ce priveşte încălzirea, trebuie să trecem la centrale de cvartal, care deservesc 7-8 blocuri. 

Ora 17.40 Cele trei mustrări pe care le-ar aduce Băsescu, dacă ar fi preşedinte, guvernului actual: În primul rând i-aş fi făcut pulbere pe respingerea asumării răspunderii de către CCR. Apoi le-aş reproşa categoric subţirimea guvernului. Sunt un guvern mai bun decât cel al PSD, dar marea lor bătălie e pe imagine. (...) A treia mustrare: la fiecare schimbare de guvern se pune un nou premier, dacă vrei să dai un refresh aşa. 

Ora 17.31 Ce şanse sunt să fie anticipate, potrivit lui Băsescu: Liberalii nu au înţeles că avem o Constituţie care a făcut din Parlament o instituţie de neatins, iar un preşedinte care a câştigat alegerile cu 60% vrea dizolvarea Parlamentului. Se poate ca realitatea să îi arate că nu se poate. Anticipatele sunt administrate de cei care sunt majoritari în Parlament. Dacă se întâmplă alegerile anticipate, atunci e un blat total între PNL şi PSD. 

Ora 17.28 Fostul preşedinte, despre situaţia economică: PSD a destabilizat toţi pilonii macroeconomici. Grecia, care este încă în criză economică, se împrumută cu dobândă 2,65%, iar România cu 4,13%. Cel mai rău lucru generat de situaţia actuală este instabilitatea economică. 

Ora 17.18 De ce ar vota alegătorii de dreapta cu PMP, în opinia lui Băsescu: În primul rând, partidul nu a fost în cârdăşie cu PSD. E un partid care a venit cu nişte lideri noi. A apărut o Ioana Constantin, venită din neantul politicii, sau Paleologu, care este o achiziţie intelectuală de mare valuare. Neamţu care, smucit cum e, este un om citit. Pe Turcescu nu l-am uitat, dar îl pun la locul lui, adică la capacitatea de a aduce voturi. 

Ora 17.14 Băsescu despre aparenta competiţie dintre PNL şi USR: Nu cred că USR e problema PNL, deşi aparent sunt într-o competiţie. Obiectivul lor pare a fi o guvernare lejeră, la scor foarte mare şi li se pare, amăgindu-se cu sondajele IMAS, că au 47%. Nu e adevărat. Cred că au 30-35%, dar în niciun caz 47%.

Cristoiu: Potrivit unui sondaj, al cărui nume nu îl dau, PNL are 36%. 

Ora 17.06 Fostul preşedinte, despre anticipate: Este o ambiţie a preşedintelui. Iohannis a câştigat cu 60% în faţa unui nevinovat politic, doamna Dăncilă. Nu e nicio justificare în alegerile anticipate. Ţara e dezechilibrată economic total, PSD e dus. (...) Nimeni nu e pregătit pentru anticipate în afară de liberali. Trebuie în primul rând să ai nişte resurse financiare, pe care PMP acum nu le are. PMP trage cu urechea la sondajele celor mari. 

Ora 17.06 Traian Băsescu, despre modificările legislaţiei electorale: PNL este într-o mare contradicţie. A interzis votul flotanţilor, deci al studenţilor, la locale. În schimb, la parlamentare, unde lista este tot judeţeană, ei dau voie să se voteze oriunde. Arată un lucru urât: că faci legile pentru a satisface interesele tale.  

Ştirea iniţială:

Moderator: Monica Mihai/Invitat: analistul politic Ion Cristoiu

Urmăriţi aşadar, vineri, de la ora 17.00. Teme:

Vor cădea două guverne?

Sunt posibile şi necesare anticipatele?

Care sunt costurile crizei politice?

Va candida Traian Băsescu la Primăria Capitalei?

Pe cine vede Traian Băsescu ca pe un primar bun pentru Capitală?

Cum se poziţionează România faţă de Pactul Verde impus de Comisia Europeană? Cine pierde şi cine câştigă din Pactul Verde?

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici