Artistul care a interpretat "Louie Louie", cântecul investigat de FBI în anii '60, a murit

Jack Ely, interpretul cântecului "Louie Louie", un single rock din 1963 ale cărui versuri neinteligibile au fost investigate de trei agenţii guvernamentale americane, inclusiv de FBI, a murit luni, la vârsta de 71 de ani, informează lefigaro.fr.

299 afișări
Imaginea articolului Artistul care a interpretat "Louie Louie", cântecul investigat de FBI în anii '60, a murit

Artistul care a interpretat "Louie Louie", cântecul investigat de FBI în anii '60, a murit

Cântăreţul a murit în reşedinţa sa din Redmond, un oraş din statul american Oregon, după o suferinţă îndelungată, a dezvăluit fiul său, Sean Ely, citat de BBC.com.

Interpretat de Jack Ely şi grupul The Kingsmen, cântecul "Louie Louie" a devenit un hit al anului 1963, deşi singurele cuvinte care putea fi "descifrate" în versurile sale se aflau în titlul piesei. Cântecul a fost interzis în statul american Indiana.

Jack Ely a explicat după mulţi ani că o tânără din acest stat din nordul Statelor Unite ale Americii a contactat autorităţile locale şi le-a spus că textul piesei "Louie Louie" ar conţine mesaje obscene atunci când discul de vinil pe care era imprimat era ascultat cu încetinitorul. Mama acelei tinere a transmis o plângere guvernatorului statului Indiana.

În plin Război Rece, nu era nevoie de prea multe elemente bizare pentru a trezi bănuielile directorului poliţiei federale americane (FBI) din epocă, redutabilul şi implacabilul J. Edgar Hoover, care ordona adeseori realizarea unor anchete secrete.

Un raport al FBI dezvăluia, după câţiva ani, că "trei agenţii guvernamentale au renunţat la cercetări, deoarece acestea nu au fost în măsură să stabilească versurile cântecului, chiar după ce single-ul a fost ascultat cu viteze diferite, de la 16 la 78 rotaţii pe minut".

Frank Ely a dezvăluit ulterior într-un interviu că textul cântecului nu avea în realitate nimic excepţional, efectele acustice datorându-se faptului că microfonul era ataşat de tavan în timpul înregistrării piesei, iar el trebuia să "strige" foarte tare cuvintele din text, cu capul înclinat în spate la un unghi de 45 de grade. Producătorul single-ului a considerat că impresia de realitate va creşte în acest fel.

Cântecul "Louie Louie", compus în 1955 de muzicianul american Richard Berry, a fost preluat apoi de multe ori, inclusiv de Iggy Pop, în 1993, pe albumul său "American Caesar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici