Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor cu dansul şi costumul popular

Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre, pe 14 mai, de Ziua Naţională a Costumului Popular, în Cartea Recordurilor, urmând să stabilească două recorduri mondiale, unul cu cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular şi un altul cu cel mai mare număr de participanţi la dans tradiţional.

1488 afișări
Imaginea articolului Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor cu dansul şi costumul popular

Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor cu dansul şi costumul popular (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

Judeţul Bistriţa-Năsăud îşi doreşte să intre, pe 14 mai, în Cartea Recordurilor, cu două evenimente care vor pune bazele a două recorduri mondiale, care nu sunt înregistrate acum.

"Este vorba despre cel mai mare număr de persoane în costume populare şi despre cel mai mare dans tradiţional, cu cel mai mare număr de participanţi, urmând să prindă în Roata de la Runc, joc tradiţional specific comunei Runcu Salvei", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, meşterul popular Virginia Linul, iniţiatoarea acestui eveniment.

Cele două recorduri mondiale nu sunt înregistrate până acum însă cei de la Guinness Book le-au solicitat organizatorilor să aibă minim 4.500 de participanţi pentru a putea fi înregistrat un nou record mondial.

Evenimentul la care sunt aşteptaţi între 8.000 şi 10.000 de participanţi, va avea loc pe 14 mai, în Năsăud, fiind la a doua ediţie.

„Anul trecut au participat 5000 de persoane îmbrăcate în costume populare. Avem cel mai frumos costum popular din ţară şi vrem să îl promovăm, din acest motiv organizăm pentru al doilea an consecutiv, în Ţara Năsăudului - patria costumului popular, un eveniment demn de Cartea Recordurilor. Cei de Guinness Book ne-au sugerat ca recorduri posibile pentru eveniment: Largest traditional Romanian folk dance şi Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing - niciunul dintre aceste recorduri nu sunt înregistrate, dar minimul de participanţi cerut pentru a se înregistra recordurile este de 4500 de persoane. Noi estimăm că vor participa între 8.000 şi 10.000 de persoane" a mai spus Virginia Linul.

Pentru acest eveniment, Ministerul Culturii a alocat o sumă de 75.000 de lei, a anunţat şi ministrul culturii Ioan Vulpescu, recent, la Bistriţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici