Ce cuvânt este interzis în convorbirile telefonice din China

Guvernul de la Beijing a pus la punct un sistem care monitorizează conversaţiile telefonice şi taie automat liniile telefonice când sunt pronunţate anumite cuvinte interzise, scrie New York Times.

99 afișări
Imaginea articolului Ce cuvânt este interzis în convorbirile telefonice din China

Ce cuvânt este interzis în convorbirile telefonice din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un antreprenor chinez care discuta la telefon cu viitoarea lui soţie despre meniul pe care îl vor avea la nuntă s-a trezit cu telefonul întrerupt. Motivul: a spus de două ori că logodnica sa protestează prea mult, scrie Gândul.

Evident, bărbatul nu se referea la vreun protest al populaţiei împotriva regimului, dar sistemul pus la punct de guvernul chinez nu are de unde să ştie acest lucru. În momentul în care cuvântul "protest" este rostit, convorbirea este întreruptă automat.

Luni, Google a acuzat guvernul chinez că blochează accesul la serviciul său de e-mail, Gmail. Compania spune că utilizatorii "întâmpină dificultăţi" în folosirea mailului din cauza "unui blocaj foarte bine pus la punct de guvernul chinez, care face să pară că problema este a Gmail-ului", arată Google într-un comunicat. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe al Chinei a respins acuzaţiile, considerându-le "inacceptabile".

China "filtrează" de mult timp rezultatele afişate de motoarele de căutare, dar ultimele încercări dovedesc un sistem mult mai complex de cenzură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici