Drama lui Brandon Bryant, un fost operator american de dronă MQ-9 Reaper: Am ucis un copil şi l-am văzut cum moare. Superiorii mei au spus că a fost „doar un nenorocit de câine”

Brandon Bryant, în vârstă de 34 de ani, a fost operator de dronă în armata SUA aproape şase ani, perioadă în care a asistat la numeroase atrocităţi, iar una dintre victime a fost un copil pe care l-a ucis din greşeală. Recent, bărbatul a dezvăluit tratamentul inuman la care a fost supus în timpul misiunilor, informează The Sun.

16024 afișări
Imaginea articolului Drama lui Brandon Bryant, un fost operator american de dronă MQ-9 Reaper: Am ucis un copil şi l-am văzut cum moare. Superiorii mei au spus că a fost „doar un nenorocit de câine”

Drama lui Brandon Bryant, un fost operator american de dronă: Am ucis un copil şi l-am văzut cum moare. Superiorii mei au spus că a fost „doar un câine”

În 2007, Brandon Bryant a lansat o rachetă supersonică cu ajutorul unei drone militare, pe care o dirija de la o staţie de control din Las Vegas, de la peste 12.000 de kilometri depărtare, iar ţinta era o clădire din Afganistan, informează The Sun.

Lui Bryant i se spusese iniţial că scopul misiunii era uciderea unui inamic care se ascundea în interiorul clădirii.

Cu doar câteva momente înainte ca racheta să lovească, Brandon a văzut, prin camera dronei, un copil care fugea să se adăpostească în clădire şi care a fost spulberat în secunda următoare.

Acelaşi model de dronă care l-a ucis pe Qasem Soleimani

Uciderea copilului l-a afectat profund pe Bryant, iar când a încercat să atragă atenţia asupra a ceea ce el a considerat o eroare în misiunea de atac, a fost luat în derâdere atât de colegi cât şi de superiori.

Deşi Brandon le-a arătat imaginile înregistrate de camera dronei, în care se vedea clar că un copil fusese ucis, superiorul său i-a spus ca de fapt lovise „un nenorocit de câine”.

Drona era una de tip MQ-9 Reaper, acelaşi model care 13 ani mai târziu avea să-l omoare pe liderul militar iranian Qasem Soleimani

Tânărul a relatat că în timpul turelor de 10-12 ore, în care statea cu ochii într-un ecran cu infraroşu, a asistat la incidente de o teribilă cruzime umană. 

El a povestit cum a văzut câţiva combatanţi care au îngropat de viu un bărbat şi i-au lăsat doar capul la exterior. Inamicii l-au împuşcat, apoi l-au decapitat cu o macetă. Pe urmă i-au aruncat capul în mijlocul unui sat, pentru că locuitorii au refuzat să coopereze la o misiune antiamericană. 

„Am ştiut în sufletul meu că devenisem un criminal"

Un alt atac la care a participat a implicat uciderea a trei bărbaţi. Bryant îşi aminteşte cum drona operată de el i-a omorât instant pe doi dintre ei, însă unul a avut doar piciorul sfârtecat. Brandon a privit cum bărbatul a agonizat până în ultima clipă, când viaţa i s-a scurs din trup. Brandon Bryant comisese prima lui crimă.

„Când am apăsat pe trăgaci am ştiut că e teribil de greşit. În momentul în care racheta a ţintit victimele, am ştiut în sufletul meu că devenisem un criminal”, îşi aminteşte fostul operator de drone.

Tânărul relatează cum a decurs instructajul pentru funcţia de operator de drone. Ultimele vorbe care i-au fost adresate de unul dintre sergenţi au fost că treaba soldatului este să omoare oameni şi să distrugă. 

Funcţia lui Brandon Bryant era solicitantă nu numai la nivel psihologic, ci şi din punct de vedere fizic, din cauza turelor de 10-12 ore în care trebuia să se holbeze constant la un ecran alb-negru.

De aceea, soldaţii erau nevoiţi să ia pastile care să-i ajute să doarmă sau care să-i ajute să rămână treji. Brandon îşi aminteşte cum într-o zi unul dintre colegii lui care luase pastile părea că se certa cu cineva la telefon în camera alăturată. Bryant a intrat să vadă ce se întâmplă şi şi-a văzut colegul, sub influenţa pastilelor, care se certa de fapt cu proprii lui pantaloni. 

Sindromul post-traumatic şi cele „13 fantome" 

Atunci când Brandon a decis să părăsească armata americană, după aproape şase ani, a fost diagnosticat de medici cu sindrom post-traumatic. 

Chiar şi momentul plecării din armată a fost unul traumatizant, deoarece i-a fost dată o statistică a misiunilor sale, care includea şi numărul persoanelor pe care le-a ucis. Bryant era conştient că omorâse 13 persoane, însă a avut un şoc când a văzut că în document era notat 1.626 de persoane, întrucât cuprindea victimele întregului escadron din care tânărul făcuse parte. 

În urma unui accident suferit în timp ce s-a antrenat până la epuizare pentru a se înscrie într-un program de salvare din armata SUA, acesta a intrat în şoc şi a necesitat spitalizare.

Pe când era în stare de inconştienţă, soldatul spune că a văzut „fantomele" celor 13 oamenii pe care i-a ucis, exact aşa cum apăreau pe ecranul infraroşu din timpul misiunilor.

Bryant: Avem aceleaşi metode ca ale naziştilor

După ce a părăsit armata, Brandon Bryant şi-a făcut mulţi duşmani printre importante organizaţii din SUA, deoarece a dezvăluit detalii despre utilizarea dronelor de către armata americană. 

Bryant a mărtusit în faţa unui comitet parlamentar din Germania despre rolul Berlinului în programul de aprovizionare cu drone derulat de USA.  Din acestă cauză, un reprezentant al US Air Force a mers la şcoala unde mama lui Bryant e profesoară şi i-a transmis că va avea de suferit dacă fiul ei nu va înceta să mai vorbească despre drone.

Brandon Bryant a acuzat public abuzul armatei americane în ceea ce priveşte utilizarea dronelor.

„Nu am învăţat nimic din trecut. Avem aceleaşi metode ca ale naziştilor, dar suntem mai răi decât naziştii pentru că ar trebui să ştim mai bine de atât”, a declarat Bryant. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici