Echipa "Top Gear", atacată cu pietre în Argentina. Numărul de înmatriculare al maşinii lui Clarkson conţinea iniţialele "FKL", presupusă aluzie la Insulele Falkland - VIDEO

Vedetele emisiunii "Top Gear" şi membrii echipei de filmare şi-au părăsit maşinile pe marginea unui drum din Argentina, după ce au fost atacaţi cu pietre de localnici furioşi din cauza numărului de înmatriculare al unuia din autoturismele acestora, care ar fi făcut referire la Insulele Falkland.

2182 afișări
Imaginea articolului Echipa "Top Gear", atacată cu pietre în Argentina. Numărul de înmatriculare al maşinii lui Clarkson conţinea iniţialele "FKL", presupusă aluzie la Insulele Falkland - VIDEO

Jeremy Clarkson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit theguardian.com, atacul a dus la părăsirea de către echipa de filmare a emisiunii britanice "Top Gear" a teritoriului Argentinei şi a avut loc după ce s-a aflat că maşina pe care Jeremy Clarkson o conducea avea un număr de înmatriculare care, aparent, era o referinţă la războiul pentru Insulele Falkland dintre Marea Britanie şi Argentina.

Autoturismul condus de Clarkson, un Porsche cu numărul de înamtriculare H982 FKL, despre care se spune că ar fi o referinţă la războiul din 1982 privind Insulele Falkland, se numără printre autovehiculele abandonate.

Reprezentanţii radiodifuzorului public britanic (BBC), care difuzează celebra emisiune "Top Gear", au negat orice aluzie intenţionată, spunând că maşina a fost cumpărată de un membru al echipei de producţie, iar faptul că numărul poate fi considerat o referinţă ofensatoare este pur şi simplu o coincidenţă.

Potrivit relatărilor din media din Argentina, mai mulţi veterani de război, care au luptat împotriva Marii Britanii în 1982, au protestat în faţa hotelului unde era cazată echipa de filmare a "Top Gear". Totodată, un politician local a declarat că britanicii au fost escortaţi deja către aeroport.

Juan Manuel Romano, oficial al localităţii Ushuaia, din provincia sudică argentiniană Tierra del Fuego, a spus că echipa şi vedetele emisiunii britanice "au luat decizia de a pleca" din Argentina.

Scandalul din Argentina vine după mai multe controverse legate de emisiunea prezentată de Jeremy Clarkson.

Acesta a primit un "avertisment final" din partea şefilor BBC, în urmă cu câteva luni, după publicarea unui fragment nedifuzat dintr-o filmare pentru "Top Gear", în care Clarkson părea să folosească un cuvânt cu conotaţie rasistă. Clarkson a negat însă că ar fi rostit respectivul cuvânt.

O altă ediţie a emisiunii a fost sancţionată de Ofcom, autoritatea britanică de reglementare în domeniul audiovizual, pentru că ar fi încălcat regulile privind folosirea unor termeni rasişti, în timpul unei ediţii speciale filmate în Myanmar.

Jeremy Clarkson şi echipa de producţie a "Top Gear" sunt în prezent în America de Sud pentru a filma pe o autostradă montană situată între Chile şi Argentina.

Un articol despre vizita britanicilor, publicat în ziarul Diario Jornada, poartă titlul: "«Top Gear» filmează în Patagonia şi există controverse".

"Deşi oficialii BBC l-au rugat pe celebrul prezentator Jeremy Clarkson să se comporte cum trebuie în timpul filmărilor din Argentina, el a ales să folosească un număr de înmatriculare provocator, H982 FKL, pentru maşina sa Porsche, aluzie la războiul din 1982 pentru Insulele Malvine (denumirea acceptată de Argentina pentru Insulele Falkland, n.r.)", scrie publicaţia argentiniană.

Producătorul executiv al "Top Gear", Andy Wilman, a respins însă acuzaţiile. "Producătorii «Top Gear» au cumpărat trei maşini pentru această ediţie a emisiunii. Este total neadevărată ideea că această maşină a fost cumpărată pentru acest număr de înmatriculare sau că numărul original a fost înlocuit", a spus producătorul "Top Gear".

De asemenea, Jeremy Clarkson a negat informaţiile potrivit cărora ar fi fost avertizat de BBC să îşi controleze comportamentul în timpul filmărilor din Argentina.

Referitor la "avertismentul final" primit în urmă cu câteva luni, Jeremy Clarkson a scris, în luna mai în rubrica sa din tabloidul britanic The Sun: "BBC mi-a transmis că dacă voi mai avea vreo remarcă ofensatoare oriunde, oricând, voi fi concediat. Dar până şi arhanghelul Gabriel s-ar chinui să supravieţuiască cu această sabie deasupra capului. Este inevitabil ca într-o zi, cineva, undeva, să spună că l-am ofensat şi atunci aia e".

Jeremy Clarkson este una dintre cele mai de succes vedete ale BBC. În anul financiar 2012-2013, veniturile totale ale lui Jeremy Clarkson au fost de peste 14 milioane de lire sterline, potrivit raportului de activitate al BBC Wordwide, făcut public în iulie 2013.

Pe de altă parte, în luna mai a acestui an, presa britanică relata faptul că Jeremy Clarkson negociază cu BBC semnarea unui nou contract, cu o durată de trei ani şi în valoare de 12 milioane de lire sterline. Astfel, Clarkson ar urma să rămână prezentator al versiunii britanice a emisiunii "Top Gear" până în 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici