Final tragic: Un bărbat, care care trăia în SUA încă din primele luni de viaţă, a murit în Irak la scurt timp după deportare/ Mesaj dramatic | VIDEO

Un bărbat de origine irakiană, care trăia în Statele Unite încă din primele luni de viaţă, a murit în Irak la scurt timp după ce a fost deportat de autorităţile americane, deoarece nu ar fi avut posibilitatea să îşi cumpere insulină, informează CNN.

3963 afișări
Imaginea articolului Final tragic: Un bărbat, care care trăia în SUA încă din primele luni de viaţă, a murit în Irak la scurt timp după deportare/ Mesaj dramatic | VIDEO

Un bărbat care care trăia în SUA încă din primele luni de viaţă, a murit în Irak la scurt timp după ce a fost deportat. Mesaj sfâşietor de adio | VIDEO

Jimmy Aldaoud, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit mort în apartamentul pe care îl împărţea cu un alt bărbat de origine irakiană care fusese deportat din Statele Unite. Aldaoud a fost deportat în iunie, ca parte a campaniei preşedintelui american, Donald Trump, împotriva imigranţilor aflaţi în mod ilegal în Statele Unite.

Avocatul său, Edward Bajoka, a declarat pentru CNN că Aldaoud, care avea cazier judiciar, a murit ca urmare a unor complicaţii ale diabetului de care suferea. Bărbatul nu avea rude sau cunoştinţe în Irak şi nu vorbea limba arabă, potrivit aceleiaşi surse.

„Nu a avut posibilitatea de a-şi procura insulină în Irak. Aceasta a fost cauza decesului său”, a adăugat Bajoka. „Moartea sa putea fi prevenită. Nu ar fi trebuit să se întâmple asta. Vestea morţii lui a i-a devastat familia şi comunitatea”, a mai spus avocatul.

Autorităţile americane au informat că în momentul deportării sale, pe 2 iunie, Jimmy Aldaoud „a primit medicamente care să îi asigure continuarea tratamentului”.

Aldaoud, un catolic de origine irakiană, nu vizitase niciodată Irakul, cu toate că era cetăţean al acestei ţări. El s-a născut într-o tabără de refugiaţi din Grecia. Familia sa a ajuns în Statele Unite în mod legal în 1979, când Aldaoud avea 6 luni. Părinţii lui, dar şi cei trei fraţi ai săi au devenit cetăţeni americani între timp, însă el nu.

Avocatul lui Aldaoud a postat pe Twitter un videoclip realizat de acesta la Baghdad, la două săptămâni după ce a fost deportat, în care povesteşte cum a fost reţinut de agenţii ICE şi trimis în Irak. „I-am implorat, le-am spus că nu am fost niciodată în această ţară”, spune Aldaoud în clipul video. „Am dormit pe străzi aici. Sunt diabetic. (...) Nu am nimic de mâncare”, mai spune el.

Jimmy Aldaoud a fost condamnat de nu mai puţin de 20 de ori în perioada 1998-2017, pentru infracţiuni ca tâlhărie, violenţă domestică, violare de domiciliu şi posesie de marijuana, a informat un oficial al ICE Detroit. „Avea probleme psihice severe. Era bipolar, schizofrenic, suferea de o formă severă de depresie şi era anxios. Toate acestea au dus la problemele sale cu legea şi, în cele din urmă, la deportarea sa”, a spus avocatul său.

Familia bărbatului, împreună cu congressman-un republican Andy Levin, speră să aibă posiblitatea să repatrieze corpul acestuia în Statele Unite, pentru a-l putea înmormânta alături de părinţii săi.

„Această situaţie ar trebui să atragă atenţia Administraţiei Trump că dacă va continua deportarea persoanelor vulnerabile către Irak, acestea vor continua să aibă o soartă inimaginabilă”, a spus Levin. „Eu mă întreb în ce mod serveşte aceasta (campania de deportări, n.r.) intereselor Statelor Unite. Nu înţeleg”, a adăugat el.

Andy Levin a mai declarat că decizia autorităţilor de a-l deporta pe Aldaoud a reprezentat condamnarea sa la moarte. „Trimiterea sa în Irak a fost o condamnare la moarte. Nu avea familie acolo, nu vorbea limba arabă, avea probleme psihice, deci nu putea relaţiona. Era şi diabetic”, a spus republicanul.

În timpul predecesorului lui Donald Trump, Barack Obama, agenţia ICE s-a ocupat în mod prioritar de arestarea persoanelor care au pătruns recent în SUA în mod ilegal, a imigranţilor vizaţi de un ordin de deportare şi a celor consideraţi un pericol la adresa siguranţei publice.

Pe de altă parte, combaterea imigraţiei ilegale este un element central al politicilor actualului lider de la Casa Albă, astfel că agenţia ICE şi-a intensificat activitatea de la începutul mandatului lui Trump.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici