O plajă, confiscată în urmă cu 100 de ani, a fost restituită descendenţilor

O plajă pe care se află o staţiune balneară din Los Angeles, confiscată de la proprietarii de culoare în urmă cu aproape 100 de ani, a fost restituită descendenţilor.

3552 afișări
Imaginea articolului O plajă, confiscată în urmă cu 100 de ani, a fost restituită descendenţilor

Bruce's Beach a fost cumpărată în 1912 pentru a fi construită o staţiune balneară pentru persoanele de culoare, într-o perioadă de segregare rasială în sudul Californiei. Situată în Manhattan Beach, ea a fost luată cu forţa de consiliul local în 1924. Însă marţi, oficialii din Los Angeles au votat pentru a returna terenul familiei.

În 1912, Willa şi Charles Bruce au cumpărat cele două loturi de teren cu 1.225 de dolari. În prezent, plaja valorează aproximativ 20 de milioane de dolari.

„Oriunde am încercat să cumpărăm terenuri pentru o staţiune balneară, am fost refuzaţi, dar eu deţin acest teren şi am de gând să-l păstrez", spunea Willa în urmă cu un secol.

În următorul deceniu, Bruce's Beach a devenit o „citadelă pentru afro-americanii care veneau acolo pentru petrecerea timpului liber din tot restul sudului Californiei".

Dar departamentul de poliţie a limitat parcarea în zonă la 10 minute, iar un alt proprietar local a pus semne de interzicere a accesului, obligând oamenii să meargă pe jos o jumătate de milă pentru a ajunge la apă.

Deoarece măsurile nu au reuşit să-i descurajeze pe vizitatori, autorităţile locale au confiscat terenul. Oficialii au susţinut că intenţionau să construiască un parc, dar acest lucru nu s-a întâmplat decât multe decenii mai târziu.

În moţiunea de restituire a terenului care a apărut săptămâna aceasta scrie că „este bine documentat faptul că această mişcare a fost o încercare motivată rasial de a alunga afacerea de succes a negrilor şi pe patronii acesteia".

Restituirea este rezultatul unei campanii îndelungate şi al unui proces dificil. Plaja a avut ani de zile o placă memorială pentru Willa şi Charles, iar legislativul de stat a trebuit să adopte o lege pentru a permite returnarea proprietăţii.

De acum încolo, oraşul va închiria terenul de la familie pentru 413.000 de dolari pe an, cu o clauză care permite achiziţionarea viitoare a terenului pentru până la 20 de milioane de dolari plus costurile, conform contractului de închiriere.

„Aceasta este o zi despre care nu eram siguri că va veni vreodată", a declarat Anthony Bruce, un strănepot al lui Willa şi Charles, numind-o „dulce-amară".

„I-a distrus din punct de vedere financiar. Le-a distrus şansa la visul american. Mi-aş dori ca ei să poată vedea ce s-a întâmplat astăzi. Sperăm ca acest lucru să deschidă ochii oamenilor asupra unei părţi a istoriei americane despre care nu se vorbeşte suficient şi credem că este un pas spre încercarea de a îndrepta greşelile trecutului", a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici