Rusia denunţă votul "scandalos" de la EUROVISION 2013

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat, marţi, votul "scandalos" de la concursul Eurovision, după anunţul făcut de Azerbaidjan potrivit căruia voturile cetăţenilor azeri în favoarea reprezentantei Rusiei nu au fost luate în calcul în rezultatul final al competiţiei, organizată în Suedia.

902 afișări
Imaginea articolului Rusia denunţă votul "scandalos" de la EUROVISION 2013

Rusia denunţă votul "scandalos" de la EUROVISION 2013

Potrivit regulamentului acestui concurs foarte popular, organizat în acest an în perioada 16-18 mai, în oraşul suedez Malmö, telespectatorii din cele 39 de ţări participante au votat prin SMS şi prin telefon, iar voturile lor au fost ponderate (50%) cu votul unui juriu profesionist din fiecare ţară.

Ministrul azer de Externe, Elmar Mammadiarov, a afirmat marţi că Rusia s-a clasat pe locul al doilea în votul acestei foste republici sovietice - ceea ce înseamnă că a obţinut 10 puncte -, în condiţiile în care, potrivit rezultatelor anunţate în Suedia, Azerbaidjanul a acordat "zero puncte" Rusiei.

"Atunci când sunt furate 10 puncte de la reprezentanta noastră, acest fapt nu poate să ne încânte", a declarat Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi ministrul azer Elmar Mammadiarov.

"Unde s-au dus aceste voturi, cum au dispărut ele - aceasta este o întrebare care trebuie pusă televiziunii noastre publice", a declarat Mammadiarov.

Serghei Lavrov a cerut televiziunii publice azere să clarifice acest incident.

"Ne vom coordona acţiunile comune pentru ca acest act scandalos să nu rămână fără un răspuns", a subliniat el.

Luni, directorul postului public azer care a difuzat Eurovisionul, Camil Guliev, s-a declarat "foarte preocupat şi surprins" de rezultatul voturilor, afirmând că reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, a obţinut note foarte bune în Azerbaidjan.

Cele 10 puncte ale Azerbaidjanului nu ar fi schimbat însă poziţia Rusiei, care a ocupat locul al cincilea în clasamentul final Eurovision 2013, la 17 puncte în spatele reprezentantei Norvegiei.

În schimb, Rusia a acordat cea mai mare notă - 12 puncte - reprezentantului Azerbaidjanului la Eurovision, Farid Mammadov, care s-a clasat pe locul al doilea.

Potrivit unor informaţii publicate pe site-ul bbc.co.uk, ambasadorul Azerbaidjanului în Rusia, Polad Bulbuloglu, a dezvăluit faptul că preşedintele Ilham Aliev a ordonat iniţierea unei anchete şi renumărarea voturilor.

În 2012, Azerbaidjanul a organizat cu mare pompă această competiţie muzicală, urmărită de peste 100 de milioane de telespectatori din lumea întreagă.

Azerbaidjanul, care a organizat concursul Eurovision din 2012, a încercat în mod tradiţional să păstreze relaţii bune cu Moscova, în ciuda unor tensiuni din trecut între cele două ţări cauzate de o dispută pe teme energetice.

Cezar, reprezentantul României, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc sâmbătă seară, la Malmö Arena. Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei ţări, Loreen, a câştigat, anul trecut, celebra competiţie muzicală, cu piesa "Euphoria".

Danemarca a câştigat concursul Eurovision 2013, cu melodia "Only Teardrops", interpretată de Emmelie de Forest, care a obţinut 281 de puncte în urma voturilor publicului şi ale juriului internaţional. Pe următoarele două poziţii s-au clasat Azerbaidjan şi Ucraina.

Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur), a obţinut un total de 65 de puncte. Cezar nu a primit de la nicio ţară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de Republica Moldova şi Grecia.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European - Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici