Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de aproape cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale - FOTO, VIDEO

Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de aproape cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), reuşind o aterizare nocturnă în stepele înzăpezite din apropiere de oraşul Zhezkazgan din Kazahstan, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit NASA Television.

788 afișări
Imaginea articolului Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de aproape cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale - FOTO, VIDEO

Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de aproape cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (Imagine: NASA)

Capsula spaţială în care se aflau astronautul american Kjell Lindgren, cosmonautul rus Oleg Kononenko şi astronautul japonez Kimiya Yui a fost găsită de echipele de salvare şi recuperare, ale căror elicoptere au avut de înfruntat vânturi puternice şi nori denşi, pentru a identifica locul aterizării, precizează Reuters.

Cei trei astronauţi au petrecut pe orbită o perioadă de aproape cinci luni. Înlocuitorii lor la bordul ISS vor decola de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în cursul zilei de marţi.

TITLURILE ZILEI

La bordul staţiei au rămas comandantul ISS, astronautul american Scott Kelly, şi cosmonauţii ruşi Mihail Kornienko şi Serghei Volkov.

Scott Kelly şi Mihail Kornienko se află în ultimele luni ale misiunii lor de un an la bordul ISS, care reprezintă cea mai îndelungată misiune la bordul avanpostului spaţial de la inaugurarea acestuia, în anul 2000. Ei vor reveni pe Terra pe 1 martie.

Şase cosmonauţi ruşi au petrecut anterior mai mult de 300 de zile în spaţiu, însă acest lucru s-a petrecut la bordul fostei staţii spaţiale sovietice MIR. Cea mai îndelungată misiune spaţială a unui astronaut a avut 438 de zile.

Misiunea la care participă Scott Kelly şi Mihail Kornienko reprezintă o etapă de pregătire implementată de parteneriatul celor 16 ţări ce participă la proiectul ISS în vederea planificării unor misiuni mai îndelungate, spre destinaţii mai îndepărtate decât ISS, precum Lună, planeta Marte şi alte corpuri cereşti aflate dincolo de orbita marţiană.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici