"Ziua Star Wars", sărbătorită pentru prima dată şi în România, pe 4 mai

"Ziua Star Wars", în care fanii celebrează toate lucrurile ce formează universul "Războiul Stelelor/ Star Wars", va fi sărbătorită pentru prima dată şi în România, pe 4 mai, între orele 15.00 şi 20.00, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City din Bucureşti.

1594 afișări
Imaginea articolului "Ziua Star Wars", sărbătorită pentru prima dată şi în România, pe 4 mai

"Ziua Star Wars", sărbătorită pentru prima dată şi în România, pe 4 mai

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de The Walt Disney Company, 4 mai este ziua pe care fanii "Star Wars" au ales-o pentru a celebra toate lucrurile care formează universul francizei. Fanii din întreaga lume sărbătoresc această zi fie prin postarea de conţinut cu şi despre "Star Wars" în social media, fie organizând petreceri de vizionare a seriei "Star Wars", îmbrăcând costume şi haine "Star Wars" şi îmbogăţindu-şi colecţia de produse "Star Wars".

Totodată, anul acesta, pentru prima dată în România, va fi sărbătorită activ "Ziua Star Wars", prin acţiuni dedicate. Astfel, toţi fanii, mai mici şi mai mari, sunt aşteptaţi luni, 4 mai, de la ora 15.00 până la ora 20.00, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, pentru a sărbători împreună "Ziua Star Wars".

În foaierul cinematografului va fi amenajată o zonă cu scenă unde trei cavaleri Jedi vor face antrenamente cu copiii. Totodată, vor fi o zonă în care fanii Lego din asociaţia Brickenburg vor construi o machetă cu universul "Star Wars", dar şi alte activităţi dedicate copiilor, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Disney.

În anul 1978, fanii au inventat un joc de cuvinte pornind de la clasicul slogan "Star Wars" "May the Force Be With You" ("Forţa să fie cu tine"): "May the Fourth Be With You". Deşi iniţial fanii din SUA au invocat această expresie ca urare în ziua de 4 iulie, anul următor data a fost restabilită pentru 4 mai, ca urmare a publicării unei pagini de publicitate în ziarul The London Evening News, care conţinea un mesaj de felicitare adresat primei femei britanice în funcţia de prim-ministru, Margaret Thatcher, pentru câştigarea alegerilor chiar pe 4 mai 1979: "May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!".

De atunci, şi în special în ultimii ani, fanii "Star Wars" au declarat ziua de 4 mai ca fiind sărbătoarea lor, zi care a oferit totodată oportunitatea Lucasfilm de a recompensa comunitatea "Star Wars" care celebrează în fiecare an povestea dintr-o galaxie îndepărtată. Astfel, din 2012, Lucasfilm încurajează activităţile de 4 mai, atât prin site-ul său oficial şi canalele sociale, cât şi prin diverse oferte speciale şi reduceri pentru produsele "Star Wars".

Şi pentru că jocul de cuvinte "May the 4th Be With You" nu are aceeaşi conotaţie atunci când este tradus în alte limbi, s-a adoptat ca denumire globală "Ziua Star Wars/ Star Wars Day" pentru această sărbătoare anuală.

Creată din imaginaţia lui George Lucas, franciza "Războiul stelelor" a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care se va remarca şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme "Indiana Jones".

După succesul filmului "Războiul stelelor", care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, "Imperiul Contraatacă" (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi "Întoarcerea lui Jedi" (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

La sfârşitul anilor '90, cineastul producător a adăugat francizei sale alte trei filme noi, ale căror acţiuni se desfăşoară din punct de vedere cronologic înainte de primul lungmetraj din 1977 - "prequels", în jargonul hollywoodian.

Acea nouă trilogie - "Star Wars Episodul I - Ameninţarea fantomei" (1999), "Războiul stelelor: Atacul clonelor" (2002) şi "Star Wars: Episodul III - Răzbunarea Sith" (2005) - a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen.

Grupul Disney intenţionează să lanseze o nouă trilogie "Star Wars" începând din 2015 şi până în 2019. Potrivit presei de specialitate, personaje îndrăgite din trilogia originală, Yoda, Han Solo şi Boba Fett, ar putea deveni protagoniştii unor filme individuale care le vor fi dedicate. "Star Wars: Episode VII - The Force Awakens", care va fi lansat pe 18 decembrie, a fost votat filmul cel mai aşteptat al anului 2015 şi este marele favorit la casele de pariuri care consideră că acest lungmetraj SF are cele mai mari şanse să devină pelicula cu cele mai mari încasări din acest an.

George Lucas a vândut compania Lucasfilm în 2012, pentru 4,05 miliarde de dolari, studiourilor Disney, care vor continua seria "Războiul Stelelor/ Star Wars" cu cele trei noi filme.

Franciza "Războiul stelelor" a devenit un veritabil fenomen cultural, iar personaje precum Luke Skywalker, Prinţesa Leia şi Darth Vader şi fraze precum "May the force be with you" ("Forţa fie cu tine") au intrat în cultura populară mondială.

Cineastul american George Lucas, creatorul francizelor "Războiul Stelelor/ Star Wars" şi "Indiana Jones", s-a aflat printre cele 24 de personalităţi din universul artelor şi al industriei de divertisment care au fost decorate cu Medalia Naţională pentru Arte şi Litere, de preşedintele Barack Obama, în iulie 2013, la Casa Albă.

Franciza "Star Wars", creată de George Lucas, a generat încasări de peste 4,4 miliarde de dolari în box office-ul mondial, după lansarea pe marile ecrane a primului film din serie, în anul 1977.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici