Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI: Parlamentul nu are atribuţii legale în a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, că Parlamentul nu are atribuţii legale care să-i confere posibilitatea de a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA, el menţionând că legislaţia prevede un anumit tip de iniţiativă care nu se regăseşte în dreptul Legislativului.

541 afișări
Imaginea articolului Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI: Parlamentul nu are atribuţii legale în a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI: Parlamentul nu are atribuţii legale în a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA (Imagine: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto)

„Există o procedură legală. Pe procedura legală respectivă, Parlamentul nu are atribuţii. Deci trebuie să mergi la Guvern şi inţiativa desecretizării trebuie să o aibă instituţiile care sunt semnatare. Procedura e foarte clar stabilită”, a spus Ţuţuianu, solicitat să comenteze declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului General să desecretizeze protocoalele.

Întrebat dacă instituţiile semnatare ale protocoalelor ar putea eluda o astfel de solicitare de desecretizare venită chiar din partea Parlamentului, Ţuţuianu a răspuns: „Existe nişte condiţii expres prevăzute în lege pentru desecretizare şi există clar un anume tip de iniţiativă pe care, repet, nu ştiu dacă îl putem regăsi în dreptul Parlamentului”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că a discutat cu omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, despre posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului să desecretizeze protocoalele.

„Am vorbit cu domnul Tăriceanu astăzi (luni, n.r.) şi mâine o să ne vedem din nou la Birourile permanente reunite şi o să vedem procedural dacă avem această competenţă ( de a solicita desecretizarea, n.r.). Nu văd de ce nu am avea-o”, a spus Dragnea.

„Sigur că da, să cerem, dacă nu e nimic ilegal şi neconstituţional în acele protocoale, de ce să nu fie toată lumea satisfăcută, ca şi curiozitate?”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a arătat că are în vedere trimiterea de către Parlament a unei solicitări oficiale atât către CSAT, cât şi către SRI şi Parchetul General.

„(trimitem solicitări n.r.) şi către SRI, şi către Parchetul General, şi către CSAT. Să vedem ce o să mai zică”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, tot luni, că este de acord "în principiu" cu desecretizarea protocoalelor dintre DNA şi SRI, însă o decizia în privinţa posibilităţii ca Parlamentul să solicite acest lucru va fi luată după o discuţie în Birourile Permanente Reunite.

"În principiu, de desecretizare, sigur că sunt de acord dar trebuie să hotărâm împreună, să vedem care sunt documentele şi vă spun exact. Aşa, la modul generic, da, sunt de acord", a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici