ANALIZĂ - PSD l-a lăsat pe Dragnea fără "competitori": "Nu e vorba de candidat unic, ci de un candidat"

Liderii PSD, reuniţi miercuri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, s-au împotrivit acordării unor derogări pentru Şerban Nicolae şi Daniel Savu, astfel încât şi aceştia să poată candida, deşi Liviu Dragnea spune că îşi doreşte competiţie în partid şi nu apreciază unanimităţile.

868 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ - PSD l-a lăsat pe Dragnea fără "competitori": "Nu e vorba de candidat unic, ci de un candidat"

ANALIZĂ: PSD l-a lăsat pe Dragnea fără "competitori" - "Nu e vorba de candidat unic, ci de un candidat"

Cu puţin timp înainte de începutul şedinţei, Liviu Dragnea afirma că îşi va exprima poziţia în cadrul CExN, dar nu-şi va folosi "autoritatea", în sensul că nu le va impune colegilor săi să adopte vreo decizie privind eventuale derogări. Asta deşi, spunea liderul PSD, şi-ar fi dorit competiţie în partid. Cu câteva zile în urmă, Dragnea afirma că nu-şi doreşte să ajungă şef al PSD în urma unui vot unanim, şi i-a îndemnat pe liderii social-democraţi să-şi încerce norocul şi să candideze.

Senatorii Daniel Savu şi Șerban Nicolae au fost singurii care au venit, pe lângă Liviu Dragnea, cu dosare în faţa Comisiei Electorale a PSD, deşi dosarele acestora erau incomplete. Astfel, singura lor şansă ar fi fost ca CExN al PSD să le aprobe derogări şi să poată candida şi fără susţinerea unui număr de minimum 5 filiale, printre care şi cea de bază, din care fac parte.

Decizia era una de aşteptat, în condiţiile în care, înaintea şedinţei, mulţi lideri locali ai PSD, membri ai CExN, s-au arătat total împotriva unei astfel de măsuri. Nici chiar varianta ca Liviu Dragnea să câştige alegerile fără să aibă măcar un contracandidat nu i-a înduplecat pe social-democraţi, care au afirmat că oricum Liviu Dragnea nu poate fi înfrânt de nimeni în partid în acest moment.

Tonul a fost dat de primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu. Aceasta a amintit că au mai existat în istoria PSD candidaturi neserioase, iar partidul nu trebuie să îi lase pe Şerban Nicolae şi Daniel Savu să candideze.

"Nu putem să fim de acord, pentru că avem o legislaţie. Atunci când candidăm fiecare la Parlamentul României, la funcţia de primar, trebuie să vii cu un număr de semnături. Exact asta trebuie să se întâmple şi în partid. Dacă nu eşti în stare să iei votul măcar din filiala ta locală şi din 10% din filialele partidului eu zic că n-are rost să candidezi", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

La fel de tranşant a fost şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan. "Regulile pe care le-au făcut conducătorii PSD, membrii Comitetului Executiv, trebuie respectate. Eu unul m-am săturat de reguli pe care le stabilim şi apoi venim să le încălcăm", a spus acesta. Oprişan a fost deranjat şi de faptul că cei doi candidaţi cu dosare incomplete au stat mai mult "pe la televizor" şi nu şi-au făcut campanie în partid.

Aceeaşi critică le-a adus-o şi secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, care a atras atenţia că, de exemplu, Şerban Nicolae are doar o recomandare din partea PSD Gura Văii, o localitate cu doar puţin peste 1.500 de locuitori. "Am înţeles că nici măcar localitate nu este, ci cartier. (...) E strigător la cer", a spus Dolineaschi.

Liderii PSD au transmis, la unison, şi faptul că, în orice caz, nimeni nu are şansa în PSD să îl bată în acest moment pe Liviu Dragnea.

"Nu cred că se gândeşte nimeni că poate să-l bată pe Liviu Dragnea, haideţi să fim serioşi", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

"Vorbim de un partid serios. Eu cred că şi candidaturile celor doi sunt făcute mai degrabă pentru circ, în niciun caz de a se gândi că au şanse foarte mari, pentru că eu nu cred că cineva poate să-l bată pe Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte", a spus şi deputatul Claudiu Manda.

"Să fim serioşi, credeţi îl bate cineva pe Liviu Dragnea în alegeri directe în PSD? Eu cred că nu", a fost de părere şi Marian Oprişan.

Social-democraţii nu au părut deranjaţi nici de varianta în care Liviu Dragnea ar ajunge unicul candidat la poziţia de şef al PSD, iar acest lucru ar afecta imaginea partidului. Deputatul Dorel Căprar a afirmat că acestea sunt "insinuări".

"Eu cred că candidatura domnului Dragnea este o candidatură foarte bună, chiar dacă poate unii vor insinua ca este doar o singură candidatură", a spus Căprar.

Concluzia a fost trasă de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, întrebat despre varianta unor alegeri interne cu unic candidat: "Nu este vorba de candidat unic, este vorba de un candidat".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici