ANALIZĂ: Vosganian, 20 de ani parlamentar, 12 ani în PNL, de două ori ministru, două imunităţi păstrate

Varujan Vosganian este parlamentar de peste 20 de ani, membru al PNL de 12 ani, ministru al Economiei în două guverne, cel condus de Călin Popescu Tăriceanu şi cel condus de Victor Ponta, dar şi subiectul a două voturi în plenul Senatului prin care a fost împiedicată cercetarea sa de către DIICOT.

497 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Vosganian, 20 de ani parlamentar, 12 ani în PNL, de două ori ministru, două imunităţi păstrate

ANALIZĂ: Vosganian, 20 de ani parlamentar, 12 ani în PNL, de două ori ministru, două imunităţi păstrate (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Vosganian este membru al PNL din 2003, când Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD) înfiinţată de el a fuzionat prin absorbţie cu PNL.

A fost deputat din partea Uniunii Armenilor timp de două mandate, între 1990 şi 1996, ulterior devenind senator, între 1996 şi 2000 din partea Partidului Alternativa României, transformat ulterior în UFD.

În urma eşecului UFD de la alegerile parlamentare din 2000, Vosganian acceptă fuziunea formaţiunii sale cu PNL şi calitatea de membru în conducerea centrală a partidului.

În 2004 revine în Parlament ca senator din partea PNL, ales pe listele Alianţei DA, mandat pe care îl păstrează şi în urma alegerilor parlamentare din 2008 şi a celor din 2012.

Vosganian a fost ministru al Economiei şi Comerţului începând cu decembrie 2006, în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, iar din 2007 a preluat şi ministerul Finanţelor, prin comsare cu cel pe care îl deţinea deja.

A mai fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta 2, din decembrie 2012 până în octombrie 2013, când şi-a dat demisia din Guvern ca urmare a unei înţelegeri cu liderii USL. La acel moment plenul Senatului respingea pentru prima dată solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul său, iar condiţia acestei decizii politice asumate de USL a fost părăsirea Guvernului de către Vosganian. Astfel, după decizia din plenul Senatului el îşi anunţa demisia din calitatea de ministru al Economiei.

Dacă în 2013 începerea urmăririi penale împotriva sa ar fi putut duce la revocarea din Guvern, din calitatea de ministru, de către şeful statului, solicitarea DIICOT din acest an a vizat calitatea sa de fost ministru al Economiei. Eventuala acceptare de către Senat a începerii urmăririi penale în cazul său nu ar fi avut efecte juridice asupra statutului său de senator.

Senatorul Varujan Vosganian este prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi a fost propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici