Atacurile partidelor politice în contextul alegerilor pentru Parlamentul European

Partidele au început lupta electorală pentru europarlamentare încă din perioada precampaniei. De la contractul încheiat de PSD cu Poşta Română, la vandalizarea corturilor, dezinformări şi achiziţionarea de site-uri. MEDIAFAX vă prezintă un rezumat al atacurilor din acest an între formaţiuni.

302 afișări
Imaginea articolului Atacurile partidelor politice în contextul alegerilor pentru Parlamentul European

Atacurile partidelor politice în contextul alegerilor electorale pentru Parlamentul European

De exemplu, PSD a încheiat un contract cu Poşta Română, prin care instituţia se angaja să distribuie, odată cu pensia, şi un un material electoral din partea social-democraţilor cu mesaje împotriva liberalilor. PNL a reacţionat imediat şi a anunţat că va da în judecată PSD. Astfel, pe 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă şi vicepreşedintele Organizaţiei de Pensionari şi Persoanelor de vârsta a treia din PNL, Mihai Toti, s-au prezentat la sediul DNA unde au depus o sesizare cu privire la contractul PSD-Poşta Română.

În replică, reprezentanţii Poştei Române au anunţat că au transmis în perioada de precampanie oferte către toate formaţiunile, PSD fiind singurul partid care a cerut acest serviciu.

Totodată, Alianţa 2020 USR-PLUS a anunţat, pe 11 aprilie că va da în judecată două filiale ale Poştei Române, din Giurgiu şi Tulcea, din cauză că au refuzat să distribuie pliantele electorale ale acestora.

„Acţiunea Alianţei este motivată de faptul că cele două filiale ale Poştei Române au distribuit ziarele de campanie ale PSD, dar refuză să distribuie pliantele USR-PLUS deoarece conţin un îndemn la vot pe 26 mai şi în opinia reprezentanţilor instituţiei reprezintă -propagandă electorală-”, au informat reprezentanţii formaţiunilor, într-un comunicat de presă.

O altă acţiune înaintea începerii oficiale a campaniei, pe 27 aprilie, a fost vandalizarea corturilor electorale. Alianţa USR - PLUS a acuzat o „acţiune coordonată” de distrugere şi vandalizare a corturilor şi afişelor în Bucureşti, preşedintele USR, Dan Barna, distribuind pe Facebook un videoclip cu un astfel de afiş sfâşiat.

Reprezentaţii USR-PLUS au precizat că vor depune plângeri penale „pentru a găsi vinovaţii”.

Partidele politice au apelat şi la dezinformări în competiţia privind alegerile pentru Parlamentul European. Liderii Alianţei USR-PLUS i-au acuzat pe liberali că au distribuit în Cluj-Napoca pliante „otrăvite”, potrivit cărora avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români.” E păcat că PNL a cheltuit bani şi energie pe dezinformări abjecte, în loc să se bată cu PSD”, susţine alianţa.

În Cluj-Napoca au apărut pliante cu sigla Alianţei USR-PLUS cu următorul mesaj „Avortul trebuie să fie mandatoriu şi obligatoriu pentru familiile care nu au un venit mediu, pentru familiile care nu pot asigura creşterea sau hrănirea corespunzătoare a copilului, pentru familiile în care nici unul dintre cei doi parteneri în creşterea şi educaţia copilului nu are un loc de muncă”.

Reprezentanţii partidelor conduse de Dan Barna şi Dacial Cioloş au făcut apel către liderii şi candidaţii PNL să ia măsuri urgente şi să explice de îndată dacă au încurajat şi încuviinţat acest tip de campanie negativă care a prejudiciat imaginea Alianţei USR-PLUS şi a indus în eroare alegătorii. Ulterior, organizaţia liberală de tineret i-a exclus pe cei doi membrii ai formaţiunii care au distribuit pliantele cu dezinformări.

De asemenea, PNL a apelat la o idee ingenioasă. Partidul a cumpărat domeniul de internet romaniameritamaimult.ro, inspirat de sloganul folosit de rivalii de la PSD la europarlamentare.

Cei care intră pe site primesc mesajul: „Error 20-20. PSD not working”. Apoi, după câteva secunde, utilizatorii sunt redirecţionaţi către PNL.ro, site-ul Partidului Naţional Liberal. Potrivit ROTLD, PNL a achiziţionat domeniul pe 28 martie 2019.

Nici PSD nu s-a lăsat mai prejos. Social-democraţii au cumpărat domeniul site-ului tuestieu.ro, în urma anunţului preşedintelui Klaus Iohannis legat de lansarea lansarea cărţii „EU.RO - un dialog deschis despre Europa”, care a devenit disponibilă din 17 aprilie. Partidul condus de Liviu Dragnea a cumpărat domeniul site-ului crezând că este sloganul PNL, însă acesta era doar numele cărţii şefului statului.

Potrivit Registrului de domenii ROTLD, domeniul tuestieu.ro a fost înregistrat de Partidul Social Democrat, cu sediul pe bulevardul Kiseleff, nr. 10, Bucureşti. Termenul de expirare a domeniului înregistrat de PSD este 07.04.2022.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 mai. BEC a admis înregistrarea a 13 partide politice şi trei candidaţi independenţi. Campania electorală pentru europarlamentare a început, oficial, pe 27 aprilie, ora 00:00 şi se va termină pe 25 mai 2019, ora 7:00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici