Barbu îşi cere scuze: Valul de ameninţări confirmă că e riscant să fii politician. Mi-am riscat viaţa

Senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat luni că regretă dacă prin declaraţiile sale recente a ofensat sensibilitatea cuiva, afirmând însă în aceleaşi timp că reacţiile pe care le-a stârnit nu fac decât să confirme că este riscant să fii politician.

4577 afișări
Imaginea articolului Barbu îşi cere scuze: Valul de ameninţări confirmă că e riscant să fii politician. Mi-am riscat viaţa

Barbu îşi cere scuze: Valul de ameninţări confirmă că e riscant să fii politician. Mi-am riscat viaţa (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Daniel Barbu a afirmat la Digi 24 tv că reacţiile generate de faptul că a comparat riscurile meseriei de politician cu cea de soldat în Afganistan i s-au părut ''inacceptabile pentru o societate civilizată, extremă violenţă, raportate la o simplă metaforă''.

''Evident că politicienii nu-şi riscă viaţa decât prin excepţie, am spus asta cu claritate. N-am vrut să lezez sensibilitatea cuiva, am vrut doar să atrag atenţia asupra unei probleme şi, ca să spun aşa, s-a vădit că am avut dreptate. Valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice care mi-au fost adresate confirmă faptul că e riscant să fii politician'', a mai spus senatorul ALDE.

În apărarea sa el a invocat faptul că ''se învaţă în gimnaziu folosirea limbii române cu metafore şi comparaţii''.

''Evident că era o metaforă, puteam să spun un teatru de război. Am spus Afganistan, un soldat, n-am spus un soldat român, sunt şi talibani acolo, sunt soldaţi în multe uniforme... Era o simplă comparaţie pentru a arăta că există riscul de a-ţi pierde reputaţia. Eu însumi am fost agresat violent de o hoardă de aşa-zişi manifestanţi. Eu personal mi-am riscat viaţa, în Bucureşti, în anul 2013 fără ca cineva să sancţioneze agresiunea la care am fost supus. Asta este calitatea vieţii publice româneşti. Regret dacă am lezat sensibilitatea cuiva, n-am vrut să ofensez pe nimeni. Dimpotrivă, am vrut să îmbărbătez nişte aleşi locali'', a apreciat Daniel Barbu.

Senatorul ALDE Daniel Barbu a susţinut vineri că meseria de politician este ''cea mai grea", una "mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan", întrucât aleşii îşi riscă în fiecare zi libertatea şi sănătatea.

''V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (...) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan", a declarat senatorul la Liga Aleşilor Locali ai ALDE.

Contactat de MEDIAFAX sâmbătă, Barbu a refuzat să îşi ceară scuze. ''Am spus că e la fel de riscantă. De ce să-mi pară rău? Nu înţeleg. E o meserie grea şi riscantă peste tot în lume. Papa Francisc a spus ieri (vineri - n.r.) că ştirile pe surse sunt o formă de terorism. Deci gândiţi-vă că politicienii, în general, sunt judecaţi după ştiri pe surse. Deci este o meserie riscantă'', a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Barbu.

Declaraţiile sale au stârnit indignea unor veterani români care au fost în Afganistan. ''Am participant la 3 misiuni în Afg (Afganistan - n.r.) domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se afla în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt şpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afg pe o diurna egala cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveţi pe nas)'', a scris pe Facebook Florin Paul Valea, fost ofiţer MApN.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici