Băsescu: Alegerile legislative din 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, că doreşte ca referendumul de validare a noii Constituţii să aibă loc concomitent cu alegerile locale, iar legislativele din 2012 să fie organizate după noua Lege fundamentală.

387 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Alegerile legislative din 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie

Băsescu: Alegerile legislative din 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Acest Parlament a fost ales pe Constituţia existentă. Ce intenţionez eu ca program este ca în perioada imediat următoare să trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constituţiei. Va trebui să trimitem la Consiliul Legislativ pentru un aviz, apoi la Curtea Constituţională", a declarat Traian Băsescu la TVR1.

El a precizat că proiectul reia rezultatul referendumului, respectiv Parlament unicameral.

"În acelaşi timp, preia multe din hotărârile Curţii Constituţionale, care au clarificat articole din actuala Constituţie, ca să nu mai fie nevoie de interpretări", a continuat şeful statului.

El a menţionat că obligaţia sa este să promoveze către Parlament rezultatul referendumului.

"Am făcut şi o socoteală de timp. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constituţiei să se organizeze odată cu alegerile locale, în aşa fel încât pentru alegerile legislative, localele vor fi în iunie, iar legislativele în noiembrie-decembrie... Alegerile din noiembrie - decembrie să se desfăşoare după noua Constituţie. Deci, există un proiect de program ", a mai afirmat Băsescu.

El a apreciat că parlamentarii nu se vor opune proiectului de revizuire a Constituţiei.

"Nu cred că Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru că se precizează foarte clar în Constituţie că suveranitatea poporului se manifestă în mod direct prin referendum. (...) Nu cred că se va respinge revizuirea Constituţiei", a apreciat şeful statului.

De asemenea, el a precizat că proiectul de revizuire a Constituţiei vizează şi relaţia dintre preşedinte şi premier, precum şi clarificarea tuturor aspectelor sesizate în disputele politice.

"Spre exemplu, la remaniere... Am scris clar că numirea ministrului se face prin consultarea şi acordul celor doi (preşedinte şi premier - n.r.), ca să nu mai fim în situaţia pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, când am respins-o", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici