Băsescu: Armata ucraineană riscă un măcel dacă nu este sprijinită de NATO. Ucraina s-a săturat de căşti şi arme neletale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii şi să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală.

3783 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Armata ucraineană riscă un măcel dacă nu este sprijinită de NATO. Ucraina s-a săturat de căşti şi arme neletale

Traian Băsescu (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)

"Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii (...) Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise. E timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă", a precizat Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii români.

Şeful statului a mai precizat că trebuie puse la dispoziţia armatei ucrainene "orice mijloace" necesare pentru a o ajuta "în această luptă care poate deveni inegală".

Totodată, Băsescu a spus că nivelul de sancţiuni înpotriva Rusiei trebuie reevaluat, poziţie pe care România o va susţine, sâmbătă, la Consiliul European.

Declaraţiile preşedintelui:

  • Dacă statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene pentru a face faţă acţiunilor Rusiei, şansele Ucrainei sunt iluzorii.

  • Armata Ucrainei riscă un măcel.

  • Nivelul de sancţiuni la adresa Rusiei trebuie reevaluat. Voi susţine trecerea la o nouă etapă de sacţiuni: financiare, în sectorul energetic şi militar.

  • Nu avem un pericol pentru România în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional. Dacă privim în jurul Mării Negre, constatăm conflicte îngheţate.

  • Cred că obiectivul Rusiei este să transforme acest conflict într-unul îngheţat în aşa fel încât să poată controla evoluţiile ulterioare ale Ucrainei.

  • România trebuie să-şi revizuiască imediat politica de finanţare a armatei.

  •  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici