Băsescu: Eu aş discuta în campanie despre relaţia cu SUA, despre bugetul apărării, despre banii UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că el ar discuta în campanie despre teme precum Parteneriatul cu SUA, despre bugetul apărării, despre cheltuirea fondurilor de coeziune sau despre relaţia cu Ucraina, acuzându-i pe Ponta şi Iohannis că nu discută problemele principale.

166 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Eu aş discuta în campanie despre relaţia cu SUA, despre bugetul apărării, despre banii UE

Băsescu: Eu aş discuta în campanie despre relaţia cu SUA, despre bugetul apărării, despre banii UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cred că mai sunt suficiente zile şi-mi dau cu părerea: ce-aş discuta eu, dacă aş fi candidat. M-aş referi la poziţia mea cu privire la consolidarea justiţiei. M-aş referi la un lucru pe care astăzi prin atitudine candidaţii îl pun sub semnul întrebării: consolidăm Parteneriatul Strategic cu SUA sau nu. Este un lucru căruia trebuie să-i răspundă toţi candidaţii. Sau ne reorientăm spre Berlin după părerea unora sau facem aşa un ghiveci în stil dâmboviţean, puţin şi cu America, puţin şi cu Rusia, puţin şi cu China şi mai vedem noi ce facem. O astfel de abordare este o abordare ticăloasă, care face deservicii României", a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai declarat că Bucureştiul se confruntă în continuare cu o criză de credibilitate după "lovitura de stat" din 2012, în pofida pactului de coabitare.

"România este într-o criză de credibilitate ca stat de drept, după lovitura de stat din vara anului 2012. Cu tot pactul meu de coabitare, n-am reuşit să conving că actuala putere este sută la sută o putere care va consolida statul de drept pentru că declaraţiile frecvente ale lui Ponta în care îşi apără corupţii, în care ameninţă, în care se bagă în justiţie, au lăsat foarte multe semne de întrebare cu privire la pactul de cooperare instituţională pe care l-am semnat cu Ponta", a subliniat şeful statului.

El i-a acuzat pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis că nu răspund la principalele probleme, printre care şi cea a fondurile de coeziune necheltuite. "Nu i-am auzit nici pe Ponta, nici pe Iohannis să spună ce-ar trebui să facă guvernul, dacă ei ar câştiga alegerile, pentru ca România să mai salveze ce se poate salva din cele 12 miliarde de euro care au rămas necheltuiţi din fondurile de coeziune", a spus Băsescu, precizând că la sfârşitul anului 2012 vom pierde sumele care nu au fost absorbite din cele 19 miliarde de euro alocate în perioada 2007-2013.

"Îşi trimit toate panaramele parlamentare să se ocupe de Băsescu seară de seară la televizor, în loc să discute problemele serioase. Sub disputa cu cine este Băsescu, de fapt, nu vor să vorbească despre probleme de fond. Îl înţeleg pe Ponta, el trebuie să fugă de proasta guvernare (...) Dar ce de nu vorbeşte Iohannis. De ce? Pentru că-i leagă Grivco. Pentru asta nu vorbeşţe Iohannis", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că ar vrea să-i audă pe cei doi vorbind despre bugetul apărării, despre cum vor fi implementate obiectivele stabilite pentru România la summitul NATO de la Newport, precum şi despre relaţia cu Ucraina, despre poziţia României legată de Statul Islamic şi de de criza din Orientul Mijlociu.

"Sunt lucruri pe care ei nu le discută, chiar dacă şi le-au scris pe undeva, prin vreun program, rămân nedezbătute pentru că au o singură grijă: pe care din ei doi îl susţine Băsescu, care dintre ei doi are un aranjament cu Băsescu", a punctat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici