Băsescu, Sulfinei Barbu: Sper că va continua ajustarea cheltuielilor demarată pe timpul lui Botiş

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, Sulfinei Barbu, la depunerea jurământului că începe o muncă ce implică în primul rând responsabilitate, exprimându-şi speranţa că aceasta va continua programul de ajustare a cheltuielilor la realitate demarat în timpul ministrului Botiş.

423 afișări
Imaginea articolului Băsescu, Sulfinei Barbu: Sper că va continua ajustarea cheltuielilor demarată pe timpul lui Botiş

Băsescu, Sulfinei Barbu: Sper că va continua ajustarea cheltuielilor demarată pe timpul lui Botiş (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Cred că astăzi doamna Sulfina Barbu intră într-o muncă despre care am discutat şi care implică, în primul rând, responsabilitate. Ceea ce ştim toţi este că România nu poate suporta, în momentul de faţă, şi cu atât mai puţin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, circa 15 -16 miliarde de lei şi, în acelaşi timp, programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de lei", a spus preşedintele, într-un discurs rostit după ce Sulfina Barbu a depus jurământul.

El şi-a exprimat speranţa că programul de ajustare a cheltuielilor demarat în vremea ministrului Botiş va fi continuat de Sulfina Barbu.

"A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate în timpul ministrului Botiş şi sper să continue în timpul dumneavoastră", i-a spus preşedintele Sulfinei Barbu.

El a adăugat că există o îngrijorare care nu vine numai din "sumele uriaşe" pe care România este nevoită "în mare parte" să le împrumute.

"Îngrijorarea vine şi din faptul că, în ultimele luni, costul creditelor externe a crescut exploziv. Dacă la sfârşitul anului trecut România avea un CDS (n.red Credit Default Swap) la creditele pe cinci ani de circa 260-270, astăzi CDS-ul României este la 350 de puncte. Nu numai CDS-ul României a crescut, ci toate. Asta înseamnă că aproape devin prohibitive creditele externe în condiţiile în care nu micşorăm nevoia de împrumut. Iar Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale gestionează unul din cele mai mari bugete, dar şi unele din cele mai mari deficite. De aceea, indiferent cât de aproape este campania electorală, activitatea Ministerului Muncii trebuie să se desfăşoare sub semnul responsabilităţii", a spus preşedintele.

Preşedintele a mai spus că "este imposibil de susţinut un număr de 4,9 milioane de pensionari, având 4,2 milioane de salariaţi". "Nicio ţară nu a reuşit performanţa aceasta, iar obiectivul major al Guvernului trebuie să fie crearea de locuri de muncă. Sigur, Ministerul Muncii va avea responsabilităţi majore în reducerea cheltuielilor cu problemele sociale, uneori excesive, de multe ori abuzive, de multe ori programe generate de nevoia de a cumpăra voturi în preajma campaniei electorale", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici