Bilanţul Guvernului pe trimestrul I abundă de măsuri care se vor aplica în perioadele următoare

O serie de lucrări de investiţii şi măsuri economice aflate în faza de proiect în primele trei luni din 2018 şi care ar putea demara în perioadele următoare sunt trecute drept realizări în Bilanţul Guvernului pe trimestrul I, prezentat luni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

1534 afișări
Imaginea articolului Bilanţul Guvernului pe trimestrul I abundă de măsuri care se vor aplica în perioadele următoare

Bilanţul Guvernului pe trimestrul I abundă de măsuri care se vor aplica în perioadele următoare

Câteva exemple:
- la Drumul Expres Piteşti-Craiova, „a fost lansată procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, iar în trimestrul II se vor semna contractele pentru cel puţin 2 din 4 loturi”
- la extinderea platformei Aeroportului Henri Coandă Otopeni „s-a finalizat proiectul tehnic, urmează licitaţia pentru execuţia lucrărilor”
- la construcţia a 3 din 4 stadioane noi în vederea Euro 2020 „s-au aprobat indicatorii tehnicoeconomici ai obiectivelor de investiţii”
- investiţii PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) conducte apă şi canal: „realizat în trimestrul I – 308 km, estimat în trimestrul II - 300 km”
- investiţii PNDL în locuinţe: „realizat în trimestrul I – 84 de unităţi, estimat în trimestrul II – 100 de unităţi”
- investiţii PNDL în drumuri judeţene şi comunale: „realizat în trimestrul I – 419 km, estimat în trimestrul II – 520 km”
- construcţie de creşe şi grădiniţe: „realizat în trimestrul I – 4 unităţi, estimat în trimestrul II – 28 de unităţi”
- modernizare unităţi de învăţământ: „realizat în trimestrul I – 2 unităţi, estimat în trimestrul II – 104 unităţi”
- cămine culturale şi bazine de înot: „realizat în trimestrul I – 5 unităţi, estimat în trimestrul II – 27 de unităţi”.

De asemenea, ca „realizări” în bilanţul pe trimestrul I apar înfiinţarea Consiliului de Programare Economică, coordonarea schemelor de ajutor de stat, a PPP-urilor (parteneriatelor public-pricvate –n.n.) şi a proiectelor majore de investiţii şi coordonarea Comisiei Naţionale pentru adoptarea monedei euro.

Una dintre realizările Guvernului este şi achiziţia Şantierului naval Mangalia, unde statul redevine acţionar majoritar şi „va deţine 51% din capitalul social al companiei”.

Tot ca o „realizare a trimestrului I” este trecută şi „implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice (SICAP)”, în condiţiile în care sistemul este funcţional din data de 2 aprilie.

Referitor la măsurile fiscale, documentul de bilanţ pe trimestrul I 2018 menţionează, între altele, că vom plăti „totul online” din anul 2019.

Printre măsurile sociale prevăzute în bilanţul citat este amintită „creşterea salariilor profesorilor cu 20% de la 1 martie”, cu precizarea că „din decembrie până în prezent, salariile profesorilor au crescut cu 40%”, respectiv că „din aprilie 2016, salariile nete ale medicilor s-au dublat”. De asemenea, „de la 1 ianuarie 2018 indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi au crescut în medie cu circa 30%”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni, primul bilanţ al Guvernului. Întrebat, pe 10 aprilie, dacă va fi făcută o evaluare a Guvernului la şedinţa CExN al PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: „Nu. Va fi o prezentare făcută de prim-ministru, o analiză, un mini-bilanţ”.

Chestionat dacă este mulţumit de activitatea miniştrilor Cabinetului Dăncilă, Dragnea a replicat: „Sunt mulţumit de activitatea prim-ministrului”, precizând însă că programul de guvernare se implementează ca la carte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici