CE, recomandări pentru următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024

Comisia Europeană a transmis, luni, recomandări pentru următoarea agendă strategică a UE. Oficialii europeni recomandă concentrarea pe cinci dimensiuni, printre acestea ei menţionând competitivitatea, echitabilitatea şi durabilitatea.

181 afișări
Imaginea articolului CE, recomandări pentru următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024

CE, recomandări pentru următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024

„În contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 şi al schimbării la conducerea politică a instituţiilor UE pe care o vor antrena acestea, este momentul să se stabilească noi orientări de politică şi noi priorităţi. Comisia formulează, de asemenea, sugestii cu privire la modul prin care deciziile colective pot fi comunicate mai bine. Toate aceste elemente constituie contribuţia Comisiei la următoarea agendă strategică pentru perioada 2019-2024. (...) Plecând de la progresele înregistrate de Uniune în ultimii ani, ascultând punctele de vedere ale cetăţenilor în cadrul a aproximativ 1 600 de dialoguri cu cetăţenii şi în lumina rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024 reprezintă ocazia potrivită ă pentru a aborda provocările şi oportunităţile cu care se confruntă Europa în prezent. În opinia Comisiei, acţiunile viitoare ar trebui să se concentreze asupra a 5 dimensiuni: o Europă care protejează, o Europă competitivă, o Europă echitabilă, o Europă durabilă şi o Europă influentă”, transmite Comisia Europeană.

În acest context, preşedintele CE, Jean Claude Juncker, a afirmat că pentru a consolida influenţa la nivel mondial, statele membre ale UE trebuie să rămână unite.

„Fiecare generaţie are obligaţia de a schimba în mai bine destinul prezent şi viitor al europenilor, de a onora promisiunea trainică de pace, progres şi prosperitate pe care am făcut-o. Provocările cărora noi, europenii, trebuie să le facem faţă împreună sunt tot mai numeroase. Pentru ca Europa să prospere, statele membre ale UE trebuie să acţioneze împreună. Am convingerea că doar rămânând uniţi vom avea forţa necesară pentru a ne păstra modul de viaţă european, a proteja planeta şi a ne consolida influenţa la nivel mondial”, a conchis Juncker.

CE propune o Europă care să protejeze. De asemenea, CE propune o Europă competitivă şi modernizarea în piaţa unică.

„O Europă care protejează: ar trebui să continuăm eforturile de consolidare a unei uniuni a securităţii efective şi reale şi să construim o veritabilă uniune europeană a apărării, astfel încât cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE să devină regula, şi nu excepţia. De asemenea, trebuie să fim mai proactivi în gestionarea migraţiei. În acest sens, sunt necesare ample acţiuni la toate nivelurile şi o abordare reală la nivelul UE care să aibă la bază partajarea responsabilităţii şi solidaritatea între statele membre; o Europă competitivă: trebuie să actualizăm, să modernizăm şi să transpunem în practică, sub toate aspectele sale, piaţa unică. În activitatea de cercetare şi inovare trebuie să punem accentul pe tranziţia ecologică, socială şi economică şi pe provocările societale aferente. Trebuie să investim în principalele capacităţi digitale ale Europei şi să colaborăm pentru a stimula inteligenţa artificială centrată pe factorul uman, creată în Europa. Trebuie să promovăm în continuare creşterea economică şi să asigurăm o prosperitate durabilă prin aprofundarea uniunii economice şi monetare. De asemenea, trebuie să sprijinim în continuare transformarea pieţei europene a forţei de muncă, asigurând în acelaşi timp echitatea acesteia”, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, CE susţine că Europa ar trebui să fie echitabilă.

„ O Europă echitabilă: trebuie să ne continuăm eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite prin Pilonul european al drepturilor sociale. De asemenea, trebuie să colaborăm cu statele membre pentru a asigura incluziunea şi egalitatea socială, inclusiv prin abordarea disparităţilor regionale, a nevoilor minorităţilor, a aspectelor legate de gen şi a provocării pe care o reprezintă îmbătrânirea populaţiei. Trebuie să susţinem şi să promovăm cu fermitate valorile comune care stau la baza Uniunii Europene, cum ar fi statul de drept. Avem nevoie de o politică fiscală echitabilă şi modernă, de servicii de sănătate de înaltă calitate, la preţuri rezonabile şi accesibile tuturor, precum şi de acces la locuinţe de calitate, eficiente din punct de vedere energetic şi abordabile ca preţ pentru toţi cetăţenii din Europa”, propun oficialii europeni.

O altă propunere a CE este durabilitatea.

„O Europă durabilă: trebuie să modernizăm economia pentru a adopta modele de consum şi de producţie durabile. Trebuie să ne consolidăm eforturile de combatere a schimbărilor climatice şi de inversare a tendinţei de degradare a mediului. Trebuie să trecem la o economie circulară mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor prin promovarea creşterii verzi, a bioeconomiei şi a inovaţiilor durabile. De asemenea, trebuie să valorificăm la maximum potenţialul uniunii energetice prin abordarea provocărilor majore rămase, printre care se numără securitatea energetică, costurile energiei pentru gospodării şi întreprinderi, precum şi impactul asupra schimbărilor climatice”, mai transmite CE.

Oficialii europeni precizează că Europa ar trebui să fie actorul cheie pe scena mondială.

„O Europă influentă: pe scena mondială, Europa trebuie să se afirme ca actor-cheie sprijinind consecvent şi cu fermitate o ordine mondială multilaterală, bazată pe norme, având în centrul său Organizaţia Naţiunilor Unite. De asemenea, dezvoltarea de relaţii solide cu ţările din imediata vecinătate, în baza unui echilibru clar între drepturi şi obligaţii, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru UE. Un rolul consolidat al monedei euro în lume ar contribui, de asemenea, la sporirea suveranităţii economice şi monetare a Europei”, propune CE.

Instituţia transmite că pe 9 mai 2019, liderii UE se vor reuni la Sibiu, în România, şi se preconizează că vor marca punctul culminant al acestui proces printr-un angajament reînnoit faţă de o Uniune Europeană care îşi ţine promisiunile în ceea ce priveşte aspectele cu adevărat importante pentru cetăţeni. Liderii UE vor reflecta asupra aspiraţiilor politice ale Uniunii şi vor pregăti agenda strategică pentru următorii cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici