Cioloş: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles

Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

829 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles

Cioloş: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles

"Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada cât şi reprezentanţa permanentă sunt mobilizate să de ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou", a spus premierul în deschiderea unei conferinţe la care trebuia să participe conform programului iniţial.

Cioloş a adăugat că cetăţenii români care sunt în misiune la Bruxelles, în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană, sunt în momentul de faţă la reprezentanţa permanentă, în siguranţă.

Premierul a anunţat că Ministerul de Externe a mobilizat la ambasada României de la Bruxelles o celula de criză şi a pus la dispoziţţie numerele de telefon la care cetăţenii români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informaţii pe care autorităţile române le pot oferi să poată să le solicite telefonic.

Şeful Executivului a făcut referire şi la cursele Tarom care marţi dimineaţă aveau program de zbor pe ruta Bucureşti-Bruxelles şi retur.

"Avem deja o echipă la aeroportul din Amsterdam unde a fost direcţionată cursa Tarom de dimineaţă, care a aterizat deja, deci avem echipă consulară acolo care să ajute şi să dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles dar au aterizat la Amsterdam", a spus şeful Executivului.

Premierul a precizat că a fost informat de ministrul Internelor, care este în contact cu poliţişti români aflaţi în misiune la Bruxelles, că o cursă Tarom care a decolat din capitala Belgiei spre Bucureşti îşi luase zborul înainte de producerea atentatelor, călătorii nefiind afectaţi.

Ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca: Nu există români printre victimele atentatelor

Ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca, a confirmat, la Digi 24, că nu există români printre victimele atentatelor, iar Ambasada se află în legătură cu românii din Bruxelles şi familiile acestora din ţară.

"Suntem în legătură cu MAE local care ne-a comunicat că nu există români printre victime, morţi sau răniţi", a declarat Ambasadorul Român în Regatul Belgiei, Ştefan Alexandru Tinca. El a menţionat că telefonia a fost întreruptă în Bruxelles şi multe familii ale românilor din Bruxelles au alertat zona consulară că nu pot lua legătura cu rudele.

"Au existat familii care nu-i puteau contacta pe români, dar după ce s-au restabilit legăturile telefonice, s-a luat legătura cu ei. Am reuşit să luăm legătura cu persoanele ale căror familii nu le puteau contacta", a declarat Ambasadorul român. Potrivit Digi 24, 33.000 români locuiesc la Bruxelles şi 67.000 în Belgia.

El a precizat că Ambasada se supune celui mai înalt grad de alertă, gradul patru. "Perimetrul Cartierului European este delimitat şi filtrat de armată. Au fost întrerupte cursurile, copiii sunt păstraţi în şcoală, iar părinţii sunt chemaţi să şi-i recupereze personal", a precizat Ambasadorul român, Ştefan Tinca.

Ambasadorul a mai spus că Parlamentul European şi-a suspendat reuniunile, dar personalul este încă ţinut în clădirile instituţiilor europene. În privinţa zborurilor către aeroporul din Bruxelles, Zaventem, Ştefan Tinca a precizat că este de competenţa companiilor aeriene să găsească cele mai bune soluţii, eventual să fie utilizate Aeroporturile din Liege, Amsterdam sau Frankfurt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici